Kolozsvári Victoria FK – Kolozsvár harmadik futballcsapata nagyra tör. A Victoriának múltja van, a Monostor csapata volt, de az új klub csak a jővő felé akar tekinteni

A Kolozsvári Victoria FK megalakulásával Kolozsvárnak immár három futballcsapata lesz. Az új klub be akar kerülni a román labdarúgás élvonalbeli csapatai közé, addig azonban még hosszú út áll előtte, a 4. ligából kell felküzdenie magát.

Az új klub neve már maga is érdekes. A Kolozvári Victoria klub ugyanis korábban is létezett, közel 100 évvel ezelőtt alapították.

A Monostor elfeledett csapata 

A Kolozsvári Victoria (Victoria Cluj) futballklubot 1920-ban alapították a Monostor negyedben, eredetileg a kolozsvári Kereskedelmi Akadémia diákjai játszottak benne. Két egymást követő évben – 1922-ben és 1923-ban - sikerült döntőbe jutnia a román bajnokságban, de mindkét esetben vereséget szenvedett a Temesvári Kinizsitől (Chinezul Timişoara).

Az alapcsapat ebben az időszakban a következőkből állt: Maksay (Molnár) - Husza (Chifor), Dóczi - Palocsai, Szilagyi, Farkas – Istvanffy I., Cipcigan, Istvanffy L., Szántó, Rosvan (Megyery).

Az 1925-26-os idényben a Victoria megnyeri a regionális bajnokságot, a döntő mérkőzést azonban elbukta az aradi AMEFA ellen.

1927-ben a csapat nevet változtat, Kolozsvári Románia (România Cluj) név alatt fut tovább. 1928-ban bejut a bajnokság negyeddöntőjébe, ahol veszít a Lupényi Jiul (Jiul Lupeni) elleni mérkőzésen. Egy idénnyel később sikerül bejutnia a döntőbe, ahol vereséget szenved a Bukaresti Venustól (Venus București). A mérkőzésen a csapat felállása a következő volt:  Molnár - Dóczi, Chifor - Doboșan, Bradea, Baba - Tabacu, Deheleanu, Huniade, Cipcigan, Novac.

1932 után a csapat részt vesz az első osztály első országos bajnokságában, hatodik helyet érve el az első szériában, majd az ötödik helyet a második szériában, a következő idényben. 1936-ban a csapat ismét felveszi a Kolozsvári Victoria nevet (Victoria Cluj-Napoca) és az 1937-38-as idényben harmadik helyen végez.

A II. világháború idején a csapat tevékenysége minimális. A háborút követően a másodosztályban játszik, az 1946-47-es idényben a 14. helyet foglalja el a 3-as szériában, majd ezt követően feloszlik.

A Monostori Hírek lapban érdekes részleteket tudhatunk meg a csapat múltjáról:

Gheorghe Bodea a következőket említi meg írásaiban: “1940 után a Victoria volt az első kolozsvári csapat, amely ismét megjelent a porondon, 1945 április 8-án a Kolozsvári Munkás Sport Clubbal (K.M.S.C.) (korábban Kolozsvári Atlétikai Club, vagy KAC, majd Vasas) mérkőzött meg a sétatéri futballpályán. A korabeli sajtó szerint “a csapat a korábbi, népszerű monostori csapat játékosaiból állt. Előzetes edzések és csapatkohézió hiányában a Victoria játékosai – minden lelkesedésük ellenére – nem tudtak jó eredményt elérni, annál is inkább, mert a K.M.S.C. rendkívüli formában volt, képes volt bármely más országbeli csapat ellen jó eredményt elérni”. A csapatfelállás a következő volt: Victoria: Costea, Felecan, Meşter, Soporean, Coman, Pál, Vigu I, Cornea, Vigu II, Jifcovici, Negruţiu (Vigu III). Észrevehetjük, hogy a csapatkeretben néhány “U”-s játékos is volt.

A monostori csapat egy másik mérkőzéséről így ír: “A kolozsvári újságok július 13-án arról írnak, hogy a Bukaresti Carmen július 14-én a Victoriaval mérkőzik meg Kolozsváron. A bukarestiek 4:2-es győzelmet arattak a Victoria csapatán (Morariu, Felecan I, Felecan III, Bedő, Szaboki, Soporean, Cornea, (Kovacs VI), Pop Alexandru, Vigu II, Chiorean (Negruţiu), Căpuşan). A. Vigu így nyilatkozott: a Victoria csapatának, amely csak két hónapja tért vissza, sikerült egy tisztességes eredményt kivívnia a pompás bukaresti csapat elleni mérkőzésen”.

Dobay István román válogatott labdarúgó, a kor egyik legendája így vall a Temesvári Kinizsi és a Kolozsvári Victoria, a Monostor csapata közötti mérkőzésről abban az írásában, amely mintha igazolná a szurkolók rigmusát “a stadionban tett első lépésem / elkísér egész életemben”:

“Nyár volt. A park előtti hírdetőtáblán többszínű plakát hirdette, hogy vasárnap kerül sor a sportarénában a Kolozsvári Victoria és a Temesvári Kinizsi közötti mérkőzésre, amely eldönti, ki lesz az ország bajnoka az 1921-1922-es idényben. Mi, gyerekek, mindannyian többször is felolvastuk a hirdetést fennhangon, és miközben bele voltunk feledkezve az olvasásba, egyszer csak megjelent Kragel úr. A kis focisták eme nagy barátja, mint mindig, magával vitt a parkba, leültetett félkörben a fűbe, és előttünk állva, elmagyarázta nekünk, mit is jelent a bajnoki döntő.

Miután bementünk az Arénába, megálltunk a Mehala felé eső kapu háta mögött. Röviddel 5 óra előtt, a tribün háta mögött furcsa zajokra lettünk figyelmesek. A csapatok a szokásos bemelegítésüket végezték az öltözők előtt. A játékosok a magasba rúgták a labdát, amilyen magasra csak tudták. Pontban 5 órakor a csapatok megjelentek a pályán. A vendégcsapat kapitánya lépett ki elsőnek, labdával a kezében, és egy rendkívül erős rúgással az égbe küldte a labdát! Én azt hittem, soha nem fog már az a labda földet érni!...A Victoria csapatában akkor többek között Chifor és Cipcigan játszott”.

Részlet a Dobay István életrajzi írásából, amely „Șut… goool!” címmel jelent meg a bukaresti Sport-Turism Kiadónál 1979-ben.

A Kolozsvári Victoria FK újjászületése

A sportklub 2019-ben születik újjá, Liviu Alexa újságíró kezdeményezésére. Alexának már van egy sikerre vitt projektje a sport terén: 2015. és 2018. között Dragan Petricevic edzővel közösen sikerült győzelemre segítenie a kolozsvári U női kosárlabda csapatát, amely második helyen végzett az országos bajnokságban, megszerezve ezzel az elmúlt 20 év legfontosabb érmét. Mindezt egy szilárd büdzsé biztosításával sikerült megvalósítani, amelyet egy sajátos szponzor-rendszer kidolgozásával ért el. A kolozsvári U jelenlegi vezetősége is megpróbálkozott az Alexa módszerével, azonban sikertelenül.

Liviu Alexa kijelentette, az előző projektben szerzett tapasztalatát felhasználva akarja a nulláról felépíteni a futballcsapatot.

“Ebben a projektben már semmiféle Vasu nem gördíthet elém akadályokat, csak a menedzsment hülyeségei korlátozhatnak. Nem hiszem azonban, hogy erről szó lehet. A 4. osztályból indulunk, és újjáélesztjük a Kolozsvári Victoriát. A klub nevét már regisztráltuk az Állami Találmányi és Védjegyhivatalnál (OSIM), a csapatot hamarosan beíratjuk a Kolozs Megyei Labdarúgó Szövetségnél és elkezdünk játszani a megyei bajnokságban.

Jelenleg egy művelt és becsületes csapatelnököt, egy magasra törő edzőt, illetve olyan játékosokat keresünk, akik szeretnének bekerülni a 3. ligába.  Nem sikerül ezt az idén megvalósítani? Nem baj, tovább próbálkozunk.

Az én szerepem továbbra is az, ami a kosárlabda-projektben volt: pénzt szerezzek és felépítsek egy új és szép történetet a kolozsváriak számára, sőt, majd a románok számára is egy adott pillanatban. Amíg a kosárlabda-projekten dolgoztam, ugyanez volt a szerepem, soha nem mondtam meg Dragannak, hogy mit hogy tegyen, nem vagyok Becali. Én potenciális üzletként tekintek a dologra, ugyanakkor egy olyan lehetőségre, amelyben szerepet kap a szenvedély, odaadás, merészség. A foci a románok kedvenc sportja, jelenleg azonban hiányzik belőle a szenvedély és odaadás.

Nevetni fognak rajtam, mert nincs tapasztalatom? Nagyon jó. Sokan nevettek rajtam akkor is, amikor megalapítottam a Citynews portált, amikor kihúztam a feledés mocsarából az NCN tv-csatornát, amikor nekifogtam a kosárlabda-projektnek. Nevessenek most is nyugodtan. Én csak azt tudom nekik üzenni, hogy majd beszélünk néhány év múlva. A Citynews az erdélyi online sajtó úttörője marad, az NCN újjáéledt a vezetésem alatt, országos csatornává nőve ki magát, a kolozsvári U női kosárlabdacsapata az elmúlt 20 év legfontosabb érmét szerezte meg.

A Kolozsvári Victoria klubnak közel 100 éves hagyománya van, de én egy új, friss történetet akarok, amelynek van jövője” – szögezi le Liviu Alexa, az új projekt kezdeményezője.

Add comment