A kolozsvári városi tanácsosok VÁLLALKOZÁSAI: temetkezési vállalkozásoktól szállodák és vendéglők működtetéséig – ELSŐ RÉSZ

Kolozsvár 27 városi tanácsosa közül majdnem mindegyiknek van egy-egy kis, többé kevésbé jövedelmező vállalkozása. Többen közülük különböző egyesületek elnöki vagy alelnöki tisztségét is betöltik, ami törvényes útja a pénzforgatásnak. A vállalkozások között vannak temetkezési vállalkozások, árúszállító cégek, szállodák, vendéglők, építkezési cégek, kutatással foglalkozó cégek.

Bemutatjuk a helyi tanácsosok vállalkozásait. Legalábbis a lista első részét. Holnap visszatérünk a második résszel. Majd azt követően egy másik cikkben fogunk foglalkozni a polgármesterrel és az alpolgármesterekkel.

Megemlítjük, hogy a sorrend tetszőleges, nem alkottunk rangsort, attól félve, hogy nehogy irigységet ébresszünk a helyi tanácsosok körében. 

1.Radu Constantea a Bavaria Dekor cég adminisztrátora. A cég párttársának, Radu Moisin városi tanácsosnak, illetve Rodica Moisinnak a tulajdonában van. A cég bejegyzett tevékenységeként az üzleti tanácsadás szerepel, az elmúlt 5 évben az üzleti forgalom 0 volt, a vállalkozás veszteséges.

2. Pop Ioan az FF Zenei Egyesület és a Habitat for Humanity (Otthont az Emberiségnek) Egyesület alapító elnökeként szerepel. Egyetlen kereskedelmi vállalat részvényeseként vagy adminisztrátoraként sem szerepel.

3. Loredana Pop a Romániai Ügyvédi Kamarák Egyesületének, illetve a Young Lawyers Egyesület tagjaként szerepel. A városi tanácsos azonban saját ügyvédi irodával rendelkezik, amely révén a legutóbbi vagyonnyilatkozat értelmében 16.408 lejes évi jövedelemre tett szert.

4. Rácz Levente Zsolt három cégnél szerepel adminisztrátorként és társtulajdonosként: a bágyoni Pro Ignisnél, a Parapharm Bradnál és a kolozsvári RDK Cremation cégnél. A Pro Ignis temetkezési vállalat, az utóbbi három évben azonban veszteségesen működött. A Parapharm bejegyzett tevékenységeként másfajta élelmiszerek gyártása szerepel, és az utóbbi években szép nyereséget termelt. Tavaly például 8,6 millió lejes nyereséget jegyzett a cég. Az RDK Cremation céget törölték a cégjegyzékből. Rácz ezen kívül a kolozsvári Rotaract Club elnöke.

5.Radu Raţiu szintén három cégnél szerepel adminisztrátorként és társtulajdonosként. Ezek a következők: RRF Comserv, RTS Vision, Mărul Vesel. Emellett az Esély az Élethez Keresztény Egyesület alapító tagja és alelnöke. A kolozsvári RRF Comserv építkezési cég, tavaly 60.020 lejes forgalma és közel 24.000 lejes nettó nyeresége volt. Az RTS Vision szintén építkezési cég, 2017-ben alapították, társa Sergiu Cristian Truţă. A Mărul Vesel céget tavaly alapították, bejegyzett tevékenységi területe a gyümölcslevek gyártása.

6. Sabin Sărmaş az Ubiquitous Technologies tulajdonosa és adminisztrátora, a cég tevékenységi területe a szoftver gyártás. Az elmúlt két évben a cég veszteségesen működött, üzleti forgalma 0 volt. A tanácsosnak van még egy cége a Beszterce-Naszód megyei Runkon (Runcu Salvei), az Aqua Trot, amely akvakultúrával foglalkozik. Az elmúlt öt évben ennek a cégnek is  veszteségei voltak. A Cicada Technologies mérnöki kutatási-fejlesztési vállalkozás, 200.000 és 330.000 lej közötti profittal az elmúlt években.

7. Mihaela Suciu a Közszállítási Vállalat adminisztrátora volt 2016. januárja és júliusa között, 7.904 lej jövedelemmel. Ugyanakkor az Állami Filharmónia tagja.

8.Constantin Tomoş városi tanácsosnak nincs semmiféle vállalkozása.

9.Tóthfalusi András az AGT Brothar ingatlanfejlesztési cég tulajdonosa és adminisztrátora. A cég 2017-es alapítása óta 0 üzleti forgalommal, veszteséggel működött. 

10. Ovidiu Vişan Vasile a vendéglőket működtető kolozsvári Arome & Fresh adminisztrátora, amelyet 2005-ben alapítottak és az elmúlt években több mint 2 millió lejes üzleti forgalmat és 300.000 lejt meghaladó profitot regisztrált.  A tanácsosnak ezenkívül bejegyzett PFA-ja is van.

11.Nistor Dániel a kolozsvári DPL Holding adminisztrátora és a Roua Dakran Harmat Egyesület elnöke. A 2005-ben alapított cég tevékenységi területe az építkezés, az üzleti forgalom 24.000 és 287.000 lej között mozog, a tavalyi évre jegyzett profit értéke csupán 758 lej volt, míg két évvel ezelőtt 2.359 lej.

12.Corina Croitoru csak a Retoric Egyesület alelnökeként szerepel, illetve tagja a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Kolozs megyei fiókjának és a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Szakszervezetének.

13.Mihai Drăgoescu társ a Napoca Sport cégben, amelynek tevékenységi területét a sporttevékenységek képezik. A cég nyeresége 121.000 és 288.000 lej között mozgott az elmúlt két évben.

14.Rareş Ferdean a bútorgyártó Ecomobus cégnél társtulajdonos. A cégnek több százezer lejre rúgó vesztesége volt az elmúlt három évben. A tanácsos tulajdonában van ezen kívül a piac- és közvélemény-kutatással foglalkozó kolozsvári CSDP Consulting cég, de ennek is veszteségei voltak 2018-ban. A tanácsos több cégnél szerepel adminisztrátorként: Ecomobus, CSDP Consulting, Kolozsvári Aréna, Errigal Triumf Investiţii (Szilágy megyei cég, amely szintén veszteséges).

15.Ovidiu Florian a következő cégeknél szerepel társtulajdonosként és adminisztrátorként: N&D International, Dafo Logistic (szállodák működtetése, 2018-ban több mint 992.000 lejes üzleti forgalommal és 165.000 lejes nettó profittal), Zorilor vendéglő (tavaly 54.000 lejes forgalmat és majdnem 47.000 lejes veszteséget jegyzett), Arh Consult Solution (építészeti tevékenységek, tavaly több mint 208.000 lejes üzleti forgalmat és közel 100.000 lejes profitot jegyzett), Telemax (árúszállítással foglalkozott a cég, de már megszűnt).

Add comment