A kolozsvári gyerekek, Alin Tişe be nem tartott ígéreteinek áldozatai. A megyei tanács nem képes egy új gyerekkórházat építeni

Évente 70.000 gyermeket kezelnek a kolozsvári sürgősségi gyermekkórházban, amely egy olyan régi épületben működik, amely már régóta korszerűsítésre szorul. Emiatt lassan oda jut a helyzet, hogy a gyerekeket nem lehet megfelelően ellátni.

Kolozs megyének sürgősen új gyerekkórházra van szüksége, és ezt Alin Tişe is tudja, aki mandátuma végéig beígért egy új gyerekkórházat. Azonban a Kolozs megyei tanácselnök több más ígéretéhez hasonlóan, ez is csak a tervezet stádiumában maradt.

Azét van létjogosultsága egy új, egyetlen épületben működő gyerekkórháznak, mert jelenleg a gyerekkórház 9 különböző helyen, 14 épületben fejti ki tevékenységét, az épületek pedig rossz állapotban vannak.

Ez a helyzet nem most alakult ki, már évek óta tart, Alin Tişenek volt elég ideje, hogy megoldja a problémát. Végül, amikor a helyzet már a gyógyítás róvására megye, Tişe ígért egy új kórházat. Alin Tişe mandátuma azonban még azelőtt le fog járni, hogy egy új épületet adna a gyerekkórháznak.

A megyei tanács 7.000.000 lejt utalt ki az elmúlt kér évben, a gondok azonban nem szűntek meg.

A megyei tanács azzal dicsekszik, hogy 7.000.000 lejt utalt ki az elmúlt két évben, azonban nem sikerült megvalósítania a legfontosabbat: az új kórházat. A gyerekkórház igazgatója a tavaly egy sor problémát jelentett a megyei tanácsosoknak: a legnagyobb gondok a Mócok úti épületben voltak, ahol a gyermeksürgősség működik. Az igazgató akkori beszámolója szerint évente 70.000 gyereket kezelnek itt, 50%-uk nem kolozsvári.

„A jelenlegi infrastruktúra és a körülmények korlátoznak minket. Ha nem tudjuk megoldani az infrastruktúrfa kérdését, képtelenek leszünk fizikailag eleget tenni az igényeknek. A beutalások fele esetében a beutalt gyermek kolozsvári, fele esetben pedig nem. Sürgősen szükségünk van egy új épületre, amelybe be tudjuk költöztetni a kórház szívét, vagyis a sürgősséget, intenzív osztályt, műtőket, sebészetet, stb. Jelenleg egy 1890-ben épült épületben működünk gyerekkórházként” – mondta akkor Aldea igazgató.

Időközben a megyei tanács gondoskodott arról, hogy a gyerekkórházat a legkorszerűbb felszereléssel lássa el, ami természetesen szükséges, d enem lett volna sokkal hatékonyabb, ha ezeket a felszereléseket egy új épülettel együtt adják át, amely megfelelt volna egy olyan város gyerekkórházának, amely öt csillagos európai város akar lenni?

Egyetlen épületben működő gyerekkórház – az első ötlet: egy épület megvásárlása

A Kolozs megyei tanács megoldásokat keresett az utóbbi években, de egyetlen körvonalazódó megoldás sem valósult meg eddig. A Mócok úti épületet visszaszolgáltatták az államosítás előtti tulajdonosnak, tehát ott csak minimális beruházásokat lehet végezni. Sürgősen találni kell tehát egy új épületet.

„A kolozsvári sürgősségi klinikia gyerekkórház 15 kórházi osztályból áll, összesen 506 ággyal működik. Jelenleg ezek nem kevesebb, mint 14 épületben vannak szétszórva Kolozsvár területén. Emiatt jogos kérés az új, kompakt épületegyüttes sürgetése, mivel jelenleg a különböző kórházi osztályok nagy távolságban vannak egymástól. Emellett pedig a kórházin épületek régiek, rossz állapotban vannak és nagy részük visszaszolgáltatott ingatlan, ami lehetetlenné teszi kapitális javításukat és korszerűsítésüket” – ismeri be a megyei tanács is a helyzet tarthatatlanságát.

Alin Tişe a Mihai Seplecan által 2015-ben tett javaslatot veszi elő

Az első javaslat egy olyan javaslat volt, amelyet még 2015-ben tett Mihai Seplecan akkori megyei tanácselnök: a Tordai úton levő „Pelican kórház” megvásárlása. Alin Tişe akkor ellenezte ezt a javaslatot, úgy vélve, hogy Seplecant egyéni érdekek hajtották. Lehet, hogy Tişe attól félt, hogy Seplecannak sikerül elindítania a projektet, és ezzel ő elesik a 2016-os választási kampányának legfontosabb témájától. Mindenesetre, kiderült képmutatása, mivel miután vehemensen ellenezte az ötletet, most ő ugyanezzel állt elő, mint lehetséges megoldásként. Ez a variáns azonban hamar lecsengett.

Sajnálatos módon egyetlen megfelelő, megvételre váró épületet sem találtak, így erről az ötletről lemondtak.

Az új ötlet – megfelelő telek megvásárlása

Miután senki nem akart eladni egy kórháznak való épületet, Alin Tişe áttért a B tervre, azaz megfelelő telek megvásárlására, amelyen felépítenék az egész gyerekkórházat befogadó épületet.

„Nem találtunk telkeket más állami intézményeknél, sem a katonaság, sem az orvosi és gyógyszerészeti egyetem (UMF) nem nyújtott támogatást, bár nekik vannak területeik. Nem tudtuk meggyőzni őket, hogy lemondjanak 4-5 hektárról a gyerekkórház javára, azonban én nem adom fel ezt az ötletet” – mondta Tişe még 2018-ban. 

Miután nem talált telket, Alin Tişe tavaly decemberben bejelentette, hogy terület-kisajátításhoz akar folyamodni, és a Mócok úti gyereksürgősség körüli telkeket jelölte meg ehhez, azt mondva, hogy minden osztályt oda fog költöztetni.

„Megnyertük a kisajátitási pert a Mócok útján, a sürgősségi gyerekkórház jelenlegi helyén. Több mint egy hektárnyi terület lesz a tulajdonunkban. Külön bizottságunk foglalkozik a telkek beazonosításával a polgármesteri hivatal támogatásával. Beazonosítottuk azokat a szomszédos telkeket, amelyeket ki lehetne sajátítani és ezzel megnövelhetnénk a területet, odaköltöztethetnénk minden osztályt” – mondta Tişe.

2019 februárjában Alin Tişe már új variánssal állt elő: egy új épület felépítésével a Borhancs-telepen, ott, ahová Emil Boc fiataloknak szánt lakónegyedet akar kiépíteni.

Saját alapok, vagy európai alapok

A megyei tanács bejelentette, hogy megvan a szükséges pénzalapja egy új gyerekkórház megépítésére, de európai alapokat is megpróbál megpályázni.

2018-ban a Kolozs megyei tanács 11,1 millió lejt (2,4 millió eurót) utalt ki egy olyan ingatlan megvásárlására, amely be tudná fogadni a gyerekkórház minden egyes osztályát. Ezt az összeget azonban nem lehetett elkölteni, mivel egyetlen megfelelő épületet, vagy telket sem találtak.

2019-ben a megyei tanács bejelentette, hogy az európai alapokért felelős miniszterrel való megbeszéléseken kérni fogja, hogy foglalják bele az új pénzügyi tervbe új kórházak építését is, mivel szükséges egy új gyerekkórház felépítése, szögezik le az intézmény képviselői.

Add comment