A kolozsvári Adrian Oros, az új mezőgazdasági miniszter nem igazán támogatja a román termékeket

A kolozsvári Adrian Oros frissen kinevezett mezőgazdasági miniszter első intézkedései közé fog tartozni az elődje, Petre Daea által végrehajtott intézkedések eltörlése. Fel fogják számolni az Unirea Kereskedelmi Házat, amelyet a román gazdálkodók termékeinek népszerűsítésére hoztak létre.

Az új mezőgazdasági miniszter nem támogatja a volt mezőgazdasági miniszter, Petre Daea által kezdeményezett projektet, az Unirea Agrár-élelmiszeripari Kereskedelmi Házat, amelynek égisze alatt egy, a román termékeket értékesítő üzlet láncnak kellett volna kiépülnie, mivel „az nem egy komoly projekt és nincs nagy gazdasági és szociális hatása”. Hasonló állásponton van Ludovic Orban új kormányfő is az activenews.ro szerint.

Eddig két üzletet nyitottak meg a projekt keretében: egyet Nagyszebenben és egyet Bukarestben.

Alighogy elfoglalta helyét a mezőgazdasági minisztérium élén, a kolozsvári Adrian Oros górcső alá vette a projektet.

„Én nem értettem egyet ezzel a projekttel a mezőgazdasági bizottság tagjaként sem, nem tűnt egy komoly projektnek, amely megoldhatna valami problémát. A magyarázat a projektre az volt, hogy ezeken a boltokon keresztül népszerűsíteni fogják a helyi és a hagyományos termékeket. A helyi termékeket ott kell értékesíteni, ahol megtermelik őket, a hagyományos termékeket pedig más helyen. Szerintem nem volt nagy gazdasági és szociális hatása” – mondta Adrian Oros mezőgazdasági miniszter egy sajtótájékoztatón. 

Adrian Oros hozzátette, vizsgálóbizottságot küld ki terepre, hogy ellenőrizzék a projekt keretében történt kifizetéseket, azok legalitását.

„Meg fogjuk vizsgálni a projekt megvalósíthatóságát” – mondta a miniszter.

Ludovic Orban kormányfő sem gondolja úgy, hogy az állam kötelessége volna zöldségesboltokat nyitni helyi termékek számára.

„A gosztátok időszaka lejárt. A román termelők számára is biztosítanunk kell a piachoz való egyenjogú hozzáférést, azonban úgy gondolom, hogy nem az államnak kell foglalkoznia ezzel (az Unirea Kereskedelmi Házzal –szerk. megj.) Ki kell dolgozni a szabályokat, hogy biztosítsuk a hazai termelőknek a hozzáférését a hazai piachoz, és ha ezek a szabályok be lesznek tartva, nem lesz szükség a gosztátok felélesztésére” – mondta Ludovic Orban kormányfő ugyanazon a sajtótájékoztatón.

Add comment