Kolozsvár, az óriási építőtelep. Az utcákat európai pénzeken döntik romba

Az új tanév kezdetekor Kolozsvár egy óriási építőteleppé vált. A polgárok értetlenül néznek, azt kérdezgetve, hogy miért aludtak a helyi önkormányzat házi cégei a polgármesteri hivatallal együtt a három nyári hónap alatt. Kolozsvár utcáit sorra szétbombázzák pont a tanév kezdetekor.

A Dózsa György utca

Miután kiváltotta a kolozsváriak elégedetlenségét a Dózsa György utcán zajló munkálatok miatt, amelyek következtében az embereknek több utcányit is kerülniük kell, vagy várakozniuk a forgalomban, Emil Boc a Facebook-oldalán nemrég bejelentette, hogy előre hozzák a munkálatok befejezésének határidejét, így már három hónap múlva használni lehet az utca egy részét, a teljes munkálatot a már beharangozott időre fejezik be:

11 hónap alatt papíron, amihez még hozzájön 6 hónap késedelem; ez ugyan nincs sehol feltüntetve, de már megszokott dolog, ha a munkálatokat végző cég a Diferit, amellyel a városháza töretlenül minden fontos városi munkálat esetében együttműködik.

A projektet európai alapokból finanszírozzák, és ha a munkálatok nem készülnek el idejében, úszhat a beruházás, a kolozsvári vezetőség úgy döntött, hogy most kezdi el azokat, felborítva ezzel a tanévkezdést, idegösszeomlásba kergetve a lakókat, hogy aztán, mire a turisták és az untoldozók megérkeznek jövő nyáron, örvendezhessenek az európai városnak. 

Addig azonban...építőtelep.

 

Molnar Piaru (Szalay) utca és a Smart, Diferit kft.

A második építőtelep a Molnar Piariu utcán, azaz az okos (smart) utcán van, amelyen ugyanaz a cég dolgozik.

Itt tulajdonképpen egy fölösleges beruházásról van szó, szintén európai pénzekből.

Ebben az esetben több probléma is akad: a Diferit cégnek nincs annyi szakembere, hogy több, egyidőben zajló építkezésen dolgozzon velük. Emiatt az alkalmazottai félidőket dolgoznak, ezért látni egyszerre csak két-három munkást dolgozni a Dózsa György utca óriási építőtelepén.

Emiatt fog valószínűleg a kivitelezés is jóval hosszabb ideig tartani, ez pedig majd télen, vagy jövő tavasszal fog meglátszani.

És a projekt azért hiábavaló, mert az utca nem teljesen szolgálja a közérdeket, ugyanis nem a belvárosban, hanem az egyik lakónegyedben van.

Az európai alapokból finanszírozott projektekkel az a gond, hogy csak az alapok lehívása a cél, mert az jól mutat a kampányban, de tulajdonképpen ezek nem közérdekű projektek. Mivel azonban az európai pénzeket konkrét projektekre adják csak, a helyi önkormányzat úgy döntött, kiválaszt találomra egy utcát és „okos” utcává változtatja. S mindezt annak ellenére, hogy a város prioritásai egészen másfélék: például, meg kellene nyitni legalább egy hulladékfeldolgozó cellát az egyébként nem létező Integrált Hulladékkezelő Központban.

Egyébként a Mărăşti lakótelep egyik utcája lesz az okos utca. Kolozsvár polgármesteri hivatala szeptember 9-én kezdte el a korszerűsítési munkálatokat a Molnar Piuariu utcában a 2014-2020-as Regionális Operatív Program keretében lehívható, vissza nem térítendő alapokból finanszírozott projekt keretében. A munkálatok a Cukorgyár utca és a Teleorman utca közötti szakaszon kezdődnek, itt le lesz zárva a forgalom. A beruházás értéke 1,3 millió euró, a tervet a Planwerk készítette el, az az építészeti iroda, amely a Főtér és a Deák Ferenc utca terveit is készítette. Két olyan tervet, melyek mindmáig kérdéseket vetnek fel az eredetiséget és hasznosságot illetően.

Emil Boc és Ovidiu Cîmpean a Dózsa György utcai építkezésen 

 

 

Diófa (Şesului) utca – egy következő építőtelep

Építőtelep lesz a Monostori negyed egy rég elfeledett utcája is, a Nyárfasor közelében található Diófa (Şesului) utca is, amely jelenleg ad hoc szeméttelepként funkcionál, és mondhatni az utolsó aszfaltozatlan utcája Kolozsvárnak.

Hamarosan újabb építőtelep...

A polgármesteri hivatal szerződést írt alá a Közterület Fenntartó Vállalattal a Diófa utca korszerűsítésére, és a munkálatok szeptemberben kezdődnek.

A Kolozsvári Újság (Ziar de Cluj) olvasói már megszokták, hogy a városháza csak két céggel dolgozik: a Diferit kft-vel vagy a Közterület Fenntartó Vállalattal. Ez a két cég az, amely közpénzből, esetenként európai pénzekből dönti romba az utcákat és végzi el a munkálatokat.

„Egy nagyon jó hírrel szolgálhatok a kolozsváriak számára: szeptemberben elkezdjük a munkálatokat a Şesului utcában. Megvan az építkezési engedély, aláírtuk a szerződést a RADP-vel és ebben a hónapban elkezdjük a munkálatokat” -  nyilatkozta Dan Tarcea egy helyi, szófogadó rádió-csatornán, ahol nem áll fenn a veszélye a kényelmetlen kérdéseknek.

A munkálatok elkezdését ebben az esetben egy telek visszaszolgáltatási pere késleltette, amely 2018 végén zárult le.

„Ott egy régebbi probléma áll fenn. A városi tanács már másfél éve megszavazta a projekt műszaki-gazdasági mutatóit. Sajnálatos módon volt egy telek, amit visszaköveteltek, és a per csak 2018 végén zárult le. Az idén azonban korszerűsítjük az egész utcát. A környéken ez az egyedüli utca, amelyet még nem korszerűsítettünk” – állította Tarcea 2019. februárjában.  

 Az új tanév tehát építőtelepek között veszi kezdetét. A nyári hónapok ugyanis nyaralásra és pihenésre valók. Most majd, amikor autók, iskolások és egyetemisták ezrei lepik el az utcákat, a Szamos-parti város tárt karokkal fogad óriási építőtelepén mindenkit. Csak legyenek acélból az idegei.

Add comment