Kolozs megyében is vannak még latrinás óvodák és iskolák. Egy újabb tanév éri készületlenül a Kolozs megyeieket

Egy tavalyi jelentés értelmében 23 olyan iskola volt Kolozs megyében, amelyeknek az illemhelye az udvaron volt. Azóta a helyzet nem sokat változott. A Kolozs Megyei Közegészségügyi Intézet tájékoztatása szerint egy falusi elemi iskola, illetve egy óvoda nehezen elképzelhető körülmények között kezdi meg a tanévet, működési engedély nélkül. Ezen kívül közel 80 oktatási intézménynek nincs működési engedélye Kolozs megyében.

Az egyik Kolozs megyei óvoda úgy nyitja meg kapuit, hogy illemhely gyanánt van egy gödör az udvaron, a gyerekek pedig a háziállatokkal osztoznak az udvaron.  

Egy másik faluban az elemi iskola és az óvoda egy magánházban működik, amelyben nincs ivóvíz. A polgármesteri hivatal havi 260 lejért bérli a házat.

Kolozs megye szintjén 23 iskolában az udvaron van az illemhely

A Pecsétszeg (Chiuiești) községhez tartozó Huta faluban található iskola és óvoda nem kapta meg a működési engedélyt a közegészségügyi intézettől, mivel egy ivóvíz nélküli magánházban működnek, ahol az illemhely az udvaron van, az ivóvizet pedig kútból biztosítják, tájékoztatott a közegészségügyi intézet.

Gavril Mihuţ, a község elöljárója a hotnews.ro portál szerint elmondta, hogy a polgármesteri hivatal havi 260 lejes bért fizet egy helyi családnak a két szobáért, amelyben az óvoda és az iskola működik.

„A magánház két szobájában 14 iskolás, illetve 16 óvodás gyerek tanul. Nem igaz, amit a közegészségügyi intézet állított. A házban van ivóvíz és illemhely, vannak padok, jók a körülmények a tanuláshoz” – állította Mihuţ.

Az elöljáró hangsúlyozta még, hogy a községháza építkezésbe kezdett, és attól függően, hogy mennyi pénzalapot kap még, lehet, hogy már a jövő tanévben használatba lehet majd venni az új, két termes épületet az óvoda, illetva az iskola számára.

A hidegszamosi óvodának nincs működési engedélye, mivel hiányában van a folyóvíznek, a kinti illemhely csak egy szimpla gödör, az udvaron háziállatok vannak, a ház másik része pedig magánlakás. Az óvoda termében nem megfelelő a világítás, a fűtés vaskályhákkal történik, az épület állaga rozzant és egészségtelen.

A Székelyjó (Săcuieu) községhez tartozó Havasrogoz (Rogojel) elemi iskolája és óvodája a művelődési otthonhoz „ragasztott” épületben működnek, és nem kapták meg a működési engedélyt a Kolozs Megyei Közegészségügyi Intézettől, mivel nincs bennük ivóvíz, a rossz állapotban levő illemhely az udvaron van, a művelődési házzal közös udvar pedig nincs elkerítve.

A Kolozs Megyei Közegészségügyi Intézet tájékoztatása értelmében a megyében létező 630 oktatási intézmény közül 76-nak nincs működési engedélye, ezekből 7 található városon, 69 pedig falun.

A vidéki iskolák esetében a leggyakrabban az ivóvíz és folyóvíz hiánya indokolja az egészségügyi engedély kiadásának a megtagadását, 20 oktatási egységnek pedig udvari latrinája van. Vannak olyan oktatási intézmények is, amelyekben vaskályhákkal fűtenek.

Add comment