Klaus Iohannis Kolozsváron – támadás a PSD-kormány ellen: „a kormány azon kívül, hogy középszerű minisztereket nevez ki, akikkel középszerű eredményeket ér el, mással nem törődik” VIDEO

Klaus Iohannis államelnök hétfő reggel, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem tanévnyitóján elmarasztalta a PSD-kormányt a kutatásra kiutalt rendkívül alacsony büdzsé és az elmúlt években kinevezett oktatási miniszterek miatt. A miniszterekről Iohannis azt mondta, hogy középszerűek, ami azt jelenti, képtelenség egy performans oktatási rendszert létrehozni. Ezzel szemben azonban megdícsérte az egyetemet a nemzetközi szinten elért eredményekért.

„Rendkívül nagy örömömre szolgál, hogy itt nyithatom meg a tanévet a Babeş-Bolyai Tudományegyetemen, ahová szép emlékek fűznek, lévén, hogy a fizika fakultásán végeztem. A BBTE szimbólum, az oktatás zászlóvivője. Alapításának módja és 100 évre visszanyúló tevékenysége három kulcsfontosságú érték szintézisét jelenti: ezek közül az első az oktatás prioritázálása. Ez kitűnik abból a gyorsaságból, amellyel 100 évvel ezelőtt egy teljes oktatási rendszert kiépítettek Erdélyben. A második érték a multikulturalitás és többnyelvűség jelentette tolerancia. Itt románul is, magyarul is és németül is lehet tanulni. A harmadik érték a kiválóság előmozdítása az oktatásban és a kutatásban. A külföldi partnerekkel való együttműködés nyomán a BBTE az ország egyik kulcsfontosságú egyeteme. Ezeket az értékeket az ország többi egyetemének is fel kellene vállalnia, azonban az elmúlt évek realitása rámutat, hogy a kormány azon kívül, hogy középszerű minisztereket nevez ki, akikkel csak középszerű eredményeket érhetsz el, mással nem törődik. A romániai oktatásnak értékeket kellene teremtenie, sajnálatos módon azonban nálunk ez nem szabály, hanem kivétel. Emellett nálunk még lehetőséget sem nyújtunk eleget a fiataloknak, hogy sikeres karriert építsenek maguknak”- mondta Iohannis.

Az államelnök elmarasztalta a kormány azon döntését is, hogy csökkentette a kutatásnak kiutalt büdzsét.

„Kedves tanárok és kutatók, önök nevelik ki az elitet és önök építik ki a hidakat a nemzetközi együttműködés irányába is, amelytől egyre jobban függ a kortárs kutatás. Sajnálatos módon azonban az egymást követő csökkentések nyomán a kutatásnak kiutalt büdzsé elérte a történelmi minimumot” – fejtette ki Iohannis.

Beszédében az államfő ugyanakkor dícsérettel illette a BBTE eredményeit, mivel az intézmény az elmúlt években előkelő helyen szerepelt az egyetemek nemzetközi rangsorában.

„Kedves diákok, függetlenül attól, hogy milyen pályát fogtok választani, remélem, hogy fel fogjátok használni a tudást, amelyre itt tettetek szert, hogy egy jobb társadalmat hozzatok létre. A legutóbbi választásokkor leromboltátok az egykedvű és passzív fiatal mítoszát, aki nem szokott elmenni szavazni. Arra biztatlak, hogy továbbra is ilyenek legyetek, és részesítsétek szankcióban a politikai túlkapásokat” – tette hozzá az államfő.

Add comment