Kirabolta egy Szeben megyei férfi a kolozsvári ortodox katedrálist. A rendőrség több mint 2.000 lejt talált nála

A kolozsvári Istenszülő elszenderedése érseki katedrálist rabolta ki egy Szeben megyei férfi, aki Gábriel arkangyal nevét viseli, ugyanis Ștefan Gavrilának hívják. A férfi a perselyből lopta ki a pénzt, a katedrális képviselői pedig nem tudták, milyen kárt jelentsenek be.

A nyomozáshoz közel álló források azt állítják, hogy a szabadnapjukat töltő rendőröket rendeltek be, hogy Gavrilát elfogják és, hogy az őrizetbe vételhez szükséges dokumentumokat kiállítsák. Mivel az egyház nem tudott tájékoztatást adni arról, hogy mennyi pénzt loptak el tőlük, tekintve, hogy a perselybe nem nyugta alapján adakoznak az emberek, a nyomozók úgy vették, hogy a tolvajnál talált több mint 2.000 lej a katedrálisból származott.

„Szeptember 6-án este 10 óra körül a kolozsvári rendőrség tagjai egy telefonbejelentés nyomán elkaptak egy 27 éves, a Szeben megyei Szászszentlászló (Laslea) községből származó férfit egy kolozsvári templomban.

A férfinál több mint 2.000 lejt találtak, amit a perselyekből vehetett ki, mivel azokon látszottak a felfeszítések nyomai. A rendőrség 24 órás őrizetbe vette a férfit, majd ezt követően előzetes letartóztatásba való helyezését fogják kérni minősített lopás gyanúja miatt” – tájékoztattak a kolozsvári rendőrség képviselői.

Bár az ortodox katedrálisnak van egy felügyelője, aki a biztonságra ügyel, a lopás elkövetésekor nem volt a környéken. A katedrális perselyeiben naponta több ezer lejt kitevő adomány gyűl össze az imádkozni betérő hívők és turisták révén. A kolozsvári ortodox érsekség szerint a perselypénzeket a szegényeknek szokták adományozni.

„Reméljük, hogy az emberek megértik, hogy a perselypénz a szegényeknek van. Közöttük osztjuk ki azokat a pénzeket. Nagyon sajnálatos dolog, ami történt” – nyilatkozta Bogdan Ivanov, a kolozsvári ortodox érsekség szóvivője.

A Bocskai-téren (Avram Iancu) álló ortodox katedrális perselyeiben naponta több ezer lej gyűl össze, amit a hívők és a turisták hagynak ott. Ezeket az összegeket az érsekség a szegényeknek adományozza. 

Add comment