Iohannis az igazságszolgáltatás ünnepén: Az utóbbi években az igazságszolgáltatást több ízben megpróbálták alárendelni a politikumnak

Az utóbbi években az igazságszolgáltatást több ízben megpróbálták alárendelni a politikumnak, de az állampolgárok és az igazságszolgáltatásban dolgozók határozottan visszaverték az ostromot - olvasható Klaus Iohannis üzenetében, amelyet az igazságszolgáltatás napja alkalmából fogalmazott meg az államfő.

Iohannis kifejti, a május 26-i referendumon való magas részvétel bebizonyította, hogy a román állampolgárok az európai értékek és a jogállamiság hívei, és olyan államban akarnak élni, amelyben a törvény mindenkire egyformán érvényes. Az állampolgárok szavazatban kifejezett akarata arra kötelezi a politikai döntéshozókat, hogy szilárdítsák meg Románia európai irányultságát - fejti ki az államfő.

Az elnök leszögezi, nem kérdőjelezhetők meg Románia korrupcióellenes harc terén elért megvalósításai, ugyanakkor a romániai társadalomnak valós vitára van szüksége az igazságszolgáltatás jelenlegi kihívásairól, például a logisztikai hiányosságokról, a bírói testületek túlterheltségéről, az infrastruktulális beruházások hiányáról, a digitalizálás szükségességéről. Ennek a vitának az állampolgárok jogai és szabadsága tiszteletét kell fókuszba állítania, mert enélkül az igazságszolgáltatás nem tudja teljesíteni küldetését - jelenti ki az elnök.

Üzenete végén Iohannis gratulál mindazoknak, akik hozzájárulnak a romániai igazságszolgáltatás működéséhez és a törvény tiszteletéhez.

Add comment