Hogy, nem tudták? Ők azok a KOLOZSVÁRIAK, akik a Klaus Iohannis helyére pályáznának novemberben

A romániai választások mindig elbűvölőek. Ha átsiklunk a nagy pártok által javasolt jelöltek fölött, mindig megmaradnak a kollektív memoriában „a törpék”, akik nulla eséllyel indulnak. Itt most a független, vagy esetenként az ismeretlen pártok által indított jelöltekre gondolunk.

Kolozsvárnak jelenleg HÁROM ilyen jelöltje van, akik készen állnak letaszítani a trónról Iohannist novemberben. Ezt, természetesen akkor, ha sikerül összegyűjteniük a 200.000 támogató aláírást a versenybe szálláshoz. Zárójelben megjegyeznénk, hogy ezek a jelölések valószínűleg az ismertség elnyerésére tett próbálkozások. Mivel 200.000 aláírással a hátad mögött könnyebben léphetsz előre a ranglétrán. Sőt, ha a választáson pozitívan meg tudod lepni az embereket, még valamely komoly párttól is kaphatnál egy érdekes ajánlatot.  

Kiből lehet Románia elnöke?

Az alkotmány értelmében ahhoz, hogy jelöltesse magát az államelnöki  választáson, a román állampolgárnak „legalább 35 évesnek kell lennie”. Megjegyzendő, hogy „nem lehetnek politikai pártok tagjai az alkotmánybírák, a nép ügyvédje, bírók, a hadsereg aktív tagjai, rendőrök és más, az organikus törvények által megszabott köztisztviselői kategóriákba tartozó személyek”.

200.000 aláírás, hogy figyelembe vegyenek

A szándék, hogy államelnök legyen, csak az első lépés. Ahhoz, hogy hivatalosan is jelölt legyen, össze kell gyűjtenie 200.000 támogató aláírást. Ez jelenti tulajdonképpen az első megmérettetést egy függetlenül induló jelöltnek. 

Kolozsvár, Románia politikai központja

Jelen pillanatban Kolozsvár 3 jelöltet javasol az államelnöki választásokra. Ezek a következők: Gheorghe Funar, Ramona Ioana Bruynseels és Livia Boila. Ha hinnénk Traian Băsescu volt államfőnek, Dana Gârbovan (a PSD részéről) lehetne a negyedik kolozsvári, aki Cotroceniról álmodik. Ha Ioan Aurel Pop, a BBTE rektora is beadta volna a derekát, akkor már ÖT jelöltünk lenne. Mesés számjegy.

Visszatérve azonban a három kolozsvári jelöltre, az ismertségük szerint mutatjuk be őket:

1.Gheorghe Funar, A Mi Romániánk Párt

Hivatalos szlogen: “A rendszerváltás utáni Románia első román elnöke”

Nem hivatalos szlogen: “Hogy, nem tudták? A zsidók és a gyíkemberek ölték meg Eminescut”

Gheorghe Funart egész Románia ismeri. Vadim Tudor halála után valószínűleg ő az egyik nagy PRM-s, aki életben maradt a politikai életben, meg úgy általában. Miután Emil Boc polgármesterjelölttel szemben elveszítette Kolozsvárt úgy 100 évvel ezelőtt, Funar eltűnt a nyilvánosság elől, azonban nagy erőkkel visszatért az Adevărul lapnak adott interjúban. A „Hogy, nem tudták?” virálissá vált 2016-ban, amikor Kolozsvár volt polgármestere rendkívül magabiztosan elmagyarázta, hogy Eminescut a zsidók ölték meg, a zsidók gázosítottak a Colective-ben, a dákok pedig a lyuk a makarónin. Mi több, a relativitás elméletét Eminescu találta fel, de aztán az a zsidó Albert Einstein ellopta tőle. 2019-ben pedig Funar ismét visszatér, hogy ő legyen a rendszerváltás utáni Románia első román elnöke. Aki ugyanis eddig nem tudta: 1990 után Románia minden elnöke gaz zsidó volt. Kivéve Emil Constantinescut. Constantinescu ugyanis bakkecske volt.

A Ziar de Cluj által adott JEGY: 4.5 gyíkember

Nehéz dönteni, amikor Gheorghe Funarról van szó. Ismertnek ismert, azonban Vadim Tudor is ismert volt, de attól még nem feltétlenül nevezhető jó dolognak. A ’90-es évek piros-sárga-kék padjainak emlékére, mivel nosztalgikusak vagyunk, adunk hát neki 4.5 gyíkembert.  

 

2.Ramona Ioana Bruynseels, a Humanista Erő Pártja

Hivatalos szlogen: „RAMONA IOANA AZ ELNÖK”

Nem hivatalos szlogen: „Nem, nem Hillary Clinton inspirált”

Bármit el lehet mondani Ramona Ioanaról, azt azonban nem, hogy nincs stílusa. Elsősorban rendkívül jól választotta ki a pártot (a Humanista Erő Pártjáról beszélünk). A nagy Gheorghe Hagit idézve,  „az ember egy humán személy”, így könnyen érthető, hogy többen meg fogják érteni Ramona Ioanat. Amikor nincs akivel szavazz, akkor inkább szavazol egy emberi párttal, nem? Hiszen csak nem fogod a pecsétet a kecskék pártjára ütni. Emellett meg kell említeni a Hillary Clintont utánozó amerikai demokrata kampány-modellt. Volt államtanácsos, a Harvardon végzett Bruynseels nagyon érdekes foltja a politikai porondnak.  

A Ziar de Cluj által adott JEGY: 7.5 amerikai demokrata

Ha objektívek akarunk lenni, tudjuk, hogy semmi esélye sincs a választásokon. Azonban kis ambicíóval és szerencsével, Ramona Ioana Bruynseels konstansul jelen lesz az elkövetkező évek román politikájában. 7.5 amerikai demokratában részesítjük, mivel bár nyíltan az AEÁ kampányaiból inspirálódik, egy deci Jack Danielsnek jobb az íze, mint egy deci Russian Standardnak.

 

3.Livia Boila, független jelölt

Hivatalos szlogen: „Egy jó ember államfőnek”

Nem hivatalos szlogen: „Iuliu Maniu a rokonom. Nem hallottál Iuliu Maniuról?”

Livia Iosefina Boila Iuliu Maniu leszármazottjának vallja magát. „Elena MANIU dédnagymamám a nagy politikus, ország egységesítő Iuliu MANIU testvére volt”, írja a jelölt hivatalos honlapján. A pszichológus Boilának a következő céljai vannak arra az időszakra, amikor államelnök lesz: „A románoknak egészségesebbnek kell lenniük mind fizikailag, mind pszichikailag, mind lelkileg. Egyetlen románnak sem szabad többé éheznie. Egyetlen románnak se kelljen többé kinti illemhelyre járnia. A kért abortuszok száma csökkenjen a nullára. A demokráciát és a gazdaságot ne kötelességként, hanem a lehető legjobb opcióként éljük meg. A pofátlan és nem törődöm embereknek jó emberi lényekké kell változniuk. Értékelni kell a nőket. Legyen Nagy Románia, amelyet az Európai Unió is értékel. A lehetőségekhez mérten, konkrét adatokkal magyarázzuk el mindenkinek, mi történt a kommunizmusban, illetve az elmúlt 30 évben”. A következtetést mindenki levonhatja magának.

A Ziar de Cluj által adott JEGY: nem tudjuk eldönteni

Általában gonoszkodók vagyunk, itt azonban egy furcsa helyzettel állunk szemben. Ugyanúgy, ahogy nem tudunk jegyet adni egy pohár víznek, mert az csak egy pohár víz, ebben az esetben sem tudunk.

Kivel fog Iohannis megküzdeni?

Jelen pillanatban Iohannis biztosnak tűnik egy második mandátumban. A dolgok azonban érdekesre fordulhatnak, ha például a pletykák igaznak bizonyulnak és Viorica Dăncilă visszalép a jelöléstől egy másik szociáldemokrata jelölt javára, vagy, ha az USR-s Dan Barnát Laura Codruţa Kövesi váltja fel (ahogyan azt a madarak csiripelik). A Klaus Iohannis ellenlábasainak tarka listáján ott van még Mihai Diaconu, Theodor Paleologu (PMP), Miron Cozma vagy Florentin Pandele (a voluntari-i polgármester, Gabriela Firea férje). Ehhez még hozzáadunk egy sor ismeretlen jelöltet. 

Foto: Adevarul, Facebook Ramona Ioana, Facebook Livia Boila. 

Add comment