Hétfőn március 23-áig felfüggesztettek minden Olaszországból érkező, vagy Romániából oda tartó repülőjáratot

A hatóságok intézkedései:

Hetfőtől, március 9-éről felfüggesztenek minden Olaszországból érkező, illetve Romániából oda tartó repülőjáratot egészen március 23-áig, jelentette be hétfőn Marcel Vela ügyvivő belügyminiszter. A miniszter szerint a döntés a két ország minden repülőterére vonatkozik. Az intézkedés hétfőn, március 9-én, romániai idő szerint 12 órakor lép érvénybe és 23-án délig tart.

Az Olaszországból, Kínából, Iránból, Dél-Koreából a szárazföldi határon át érkező román állampolgároknak karanténba kell vonulniuk vagy a határon levő megye területén, vagy pedig egyenesen hazamennek otthoni elkülönítés végett.

Az emített országokból érkező külföldi állampolgárokat is beengedik az országba, de ők is kötelesek karanténba vonulni.

A légitársaságoknak kötelességük közölni azokkal a román állampolgárokkal, akik Olaszországból, Kínából, Iránból, Dél-Koreából induló és Romániában átszállást biztosító járatok gépeire szállnak fel, hogy Románia területén karanténba fognak kerülni és ezt saját felelősségükre, aláírásukkal vállalják, amikor a gépre felszállnak.

A szárazföldi határátkelőknél az országba lépő román állampolgároknak írásban kell nyilatkozatot adniuk a törvény terhe mellett, hogy nem járványsújtotta térségekből érkeznek. A hatóságok alapos vizsgálatokat fognak végezni ezen a téren.

Az intézkedések egyelőre március 31-éig érvényesek, de ha szükséges, meghossszabbítják az időszakot.

A járványtani vizsgálatok kiterjesztése a megfertőződött személyek másodlagos kontakszemélyeire is

Marcel Vela azt is bejelentette, hogy a hatóságok kiterjesztik a járványtani vizsgálatokat azokra a személyekre is, akik a megfertőződött személlyel érintkezett személyekkel kerültek kontaktusba.

„A kormányfő javaslatára úgy döntöttünk, hogy kiterjesztjük a járványtani vizsgálatokat. Kiterjesztjük azt a másodlagos lehetséges kontakszemélyekre is, hogy megelőzzük a koronavírus elterjedését a helyi közösségekben” – jelentette be Marcel Vela a belügyminisztérium székhelyén tartott vasárnap esti sajtótájékoztatóján.

Hol vonulnak karanténba a járvány sújtotta térségekből érkezők:

Raed Arafat: Az Olaszországból, Kínából, Iránból, Dél-Koreából a szárazföldi határon át érkező román állampolgárok vagy a határon levő megye területén vonulnak karanténba, vagy pedig egyenesen hazamennek otthoni elkülönítés végett. Az is lehet, hogy kevés lesz az intézményes karanténokban a helyek száma. De van rá lehetőség, hogy máshol vegyünk bérbe ingatlanokat. 

Vela: Megvan az anyagi fedezetünk, hogy ingatlanokat béreljünk.

Vela: Figyelmeztetem a járvány sújtotta térségekből hazatérő románokat, hogy nem fognak sétafikálni az országban.

Felszólítást kell intéznem a külföldön élőkhöz: felelősek a családjuk, rokonaik, szomszédaik egészségéért. Ne tegyék azt, amit egy másik állampolgár tett, hogy Olaszországból érkezett haza, de ő azt mondta, hogy Németországból jött. A tesztje közben pozitív lett.

Add comment