Hat európai projekt Aranyosgyéres jövőjéért

Dorin Nicolae LOJIGAN aranyosgyéresi polgármester az Északnyugati Fejlesztési Régió Ügynökség delegációjával tartott munkamegbeszélést, amelyen a tervezett európai projektekről volt szó.

A megbeszélésen részletesen bemutatták a projekteket, amelyeket európai finanszírozással meg szeretnének valósítani városukban, tehát pályázni akarnak rájuk. 

Az Északnyugati Fejlesztési Régió Ügynökség küldöttségével folytatott megbeszélésen Aranyosgyéres polgármestere 6 projektet mutatott be, négy tevékenységi területen, melyek értéke megközelítőleg 55 millió euró:

  • A városi park (Berc) felújítása
  • Az egyik lakónegyed felújítása – játszóterek, intelligens parkolók,  közvilágítás kiépítése
  • A városi kórház felújítása és kibővítése (új épületszárny építése)
  • Sürgősségi fogadószoba kialakítása és felszerelése a városi kórházban
  • Terelőút megépítése az ipari zóna és a Sâncrai negyed között
  • A város digitalizálása

A Berc-park és a városi kórház felújítására, illetve a terelőút megépítésére már januárban elkülönített alapokat az önkormányzat a megvalósíthatósági tervek elkészítésére. Ezeket az alapokat belefoglalták az idei költségvetésbe is, amelyet a városi tanácsnak jóvá kell hagynia.

„A közigazgatásban töltött közel 8 év során megtanultam, hogy csak úgy lehet vezetni egy fejlődni kívánó várost, ha világos projekteket készítünk közép- és hosszú távra. Gyakorlatilag lehetetlen kidolgozni egy valós stratégiát tervek nélkül, anélkül, hogy tudnád, mit akarsz csinálni 5-10 év múlva; Európában mindenhol ilyen stratégiákat használnak.  A negyedek közötti terelőút megépítése hozzá fog járulni Aranyosgyéres horizontális fejlődéséhez. A városrendezési tanulmányok rávilágítanak arra, hogy egy város nem tud gazdaságilag fejlődni, illetve terjeszkedni, ha nem vág át rajta hosszában legalább két széles út, amely a növekvő gépkocsiforgalmat be tudja fogadni” – mondta Dorin Nicolae Lojigan, Aranyosgyéres polgármestere.

Add comment