Ha részvételi költségvetés, akkor normálisabb Romániát találunk Désen, mint Kolozsváron

A désiek a következő három projektet szavazták meg: a gombnyomásos villanyrendőrök felszerelése a dési gyalogátjáróknál, fogyatékkal élő személyek által is használható automatikus ökovécék és egy kutyasétáltató park a Dealul Florilor lakónegyedben.

Tehát három normális és jóérzésű projekt.

Kolozsváron 15 nyertes projekt volt, de egyik aberráltabb, mint a másik: egy földpálya kiépítése játékautók számára 80.000 euróból; a gyalogátjárók felfestése és villanyrendőrök beállítása kerékpárosok számára 50.000 euróból; gördeszka-ugrató megépítése a Mărăşti negyedi híd alatt 70.000 euróból; egy on-line közvita, amely 150.000 eurónkba kerülne, akárcsak az a projekt, amely intelligens fákkal telerakott zöldövezeteket javasol. Egy másik nyertes projekt megvalósíthatósági tanulmányt kér a Malomárok újrarendezésére, szintén 150 000 euróból. Ugyanakkor megszavazták azt a projektet is, amely egy falat bocsátana az egyébként törvénytelen „utcai művészet” gyakorlására, ez 2000 euróba kerül. És még lehet folytatni a bizarr projektek felsorolását.

Eme elszállt ötletek megszavazása azt az érzést keltheti, hogy Kolozsvár büdzséje egy feneketlen zsák, amelyből bármilyen aberrált ötletre ki tudunk venni pénzt! Csupán a fent említett projektpéldák 650 000 eurós költséget jelentenek a város, vagyis a mi pénzünkből. Abból a pénzből, ami nincs, mivel Kolozsvár helyi büdzséje mindig el van adósodva a különböző visszafizetendő finanszírozásokra való szerződések miatt. Azaz, magyarán, Kolozsvár kölcsönt vesz fel ahányszor egy-egy projektet megvalósít, a hitelekre pedig természetesen kamatot és kezelési díjat fizet.

Épp most novemberben indított el a városháza egy versenytárgyalást 85 millió eurós kölcsönre, amelyhez 30 éves visszafizetési határidőt kér. Tehát, amit a polgármesteri hivatal most csinál, azt életünk végéig fizetni fogjuk.

És mit csinál? Földpályát, amelyen kisautókkal játsszunk, intelligens fákat, ugratót a hidak alatt, kerékpárosokonak átjárót, vagy, ha nagyobb projektekről beszélünk, úgy újít fel hidakat, hogy közben tönkreteszi őket.

A város hitelre vesz fel pénzt, hogy Emil Boc hipszter-projekteket valósítson meg és, hogy házicégeinek jól menjen a dolga. Vagány itt, Kolozsváron! De, összehasonlításképpen, úgy tűnik, hogy Désen egy normálisabb Romániát lehet találni.

Add comment