A gyilkos koronavírus nyomában. A kolozsvári repülőtéri bevetés részletei

Úgy tűnik, készületlenül érte a kolozsvári hatóságokat a város repülőterén megjelenő gyilkos koronavírus: a Kolozs Megyei mentőszolgálat egyik mentőcsapata ért a leghamarabb a helyszínre, miután jelentették, hogy az egyik légikísérő esetleg kontaktusba került néhány vírussal fertőzött személlyel. Az első mentőkocsi után megjelent a Kolozs Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség két, az ilyen helyzetekben bevetendő rohamkocsija is. Időközben azonban a földet ért gépből senki nem szállhatott ki. A kérdésünk a következő: mi a helyzet a repülő utasaival? Hogyan szigetelték el a fertőzött gyanús légikísérőt a legénység többi tagjától és az utasoktól?

A Ziar de Cluj megkeresésére Raed Arafat, az Országos Sürgősségi Igazgatóság (DSU) vezetője fontosnak tartotta megjegyezni, hogy ebben az esetben az egyetlen illetékes intézmény, a Kolozs Megyei Közegészségügyi Igazgatóság a felelős a beavatkozásért, amely azonban nem hajlandó még információkat nyújtani.

Az ISU megerősítette, hogy volt beavatkozás a repülőtéren, azonban a helyzet súlyosságát tekintve további információkkal nem akart szolgálni.

Sajnálatos módon az intézmények közötti együttműködés még kivánnivalót hagy maga után.

A koronavírussal esetleg megfertőzödött román nő Varsóból érkezett a kolozsvári repülőtérre, azelőtt pedig állítólag egy fertőzött vidéken járt. 

Világos, hogy a fertőződés gyanúja majd igazolódik, vagy pedig megcáfolódik. A védekezési intézkedéseket azonban drákói szigorúsággal be kell tartani. Még így is, még ha a fertőzött-gyanús személyeket elszigetelik, jó, ha feltesszük a kérdést, hogy szakembereink képesek-e megfelelő kezelést nyújtani a koronavírus ellen, amikor ez a kezelés egyelőre még kísérleti állapotban van?!

A kolozsvári hatóságok egyelőre egyetlen intézkedésre szorítkoznak: a fertőzött gyanús személyek elszigeteléséhez.

Victor Costache egészségügyi miniszter nyilatkozata szerint a fertőzött gyanús személyeket az erre a célra kialakított egészségügyi egységekbe, azaz a járványkórházakba szállítják.

Riadó van Kolozsváron, miután az egyik Kolozsváron landoló repülőgépről az egyik légikísérőt koronavírussal való fertőzöttség gyanújával kórházba szállították. A légikísérő állítólag kontaktusba került a LOT légitársaság néhány tagjával, akik jelenlehg karanténban vannak a vírus miatt.

Add comment