A görögkatolikus katedrális messze áll a befejezéstől. Jövő évben elkészülhetnek a kültéri munkálatokkal

A magas költségek miatt a Cipariu téri katedrális még messze áll a befejezéstől. A kolozsvár-szamosújvári görögkatolikus egyházmegye képviselői nem tudják megmondani, hogy mikor lesz készen a templom, azonban annak örülnek, hogy már ével óta folyamatosan zajlanak a munkálatok.

A Cipariu téri katedrális építését 1992-ben kezdték el, de még most, 27 évvel később is távol áll a befejezéstől. Bár kívül már eléggé előrehaladott állapotban vannak a munkálatok, a beltérben még nagyon sok a munka.

„Jelenleg a templom felső részének, a kis kupolának és a falnak a kővel való borítása folyik. A munkálatok azonban az épp rendelkezésre álló anyagi forrásainktól függnek. Elkezdték a templomot körülölelő oszlopok és fém árkádok elhelyezését is, szeretnénk az idén befejezni ezt a munkálatot, azonban nem tudom, ha sikerül. Belül, rögtön a kupola alatt más munkálatok zajlanak. Nagyon sok dolgot kell még elvégezni beltéren: be kell helyezni az ablakokat és oldalajtókat, le kell vakolni a falakat és elő kell készíteni őket a freskófestésre. Meg kell építeni a nagy kiterjedésű bejárati lépcsőket, amelyek a parkoló feléig fognak kiterjedni. A belső munkálatok nagyon sokáig is eltarthatnak, minden a rendelkezésre álló forrásoktól függ. Nagyon nehéz egy határidőt mondani” – mondta Daniel Avram lelkész, az egyházközség szóvivője.

A jövő évben elkészülhetnek a külső munkálatokkal.  

„A templom belsejében egy óriási tér van, amit elő kell készíteni a freskófestésre, mozaikra vagy egyéb másra. Nagyon nagy felületek vannak. Egy templom esetében óriási összegeket fektethetsz a beltér kialakítására, amelyek akár utolérhetik a kültéri munkálatokra fordított összegeket is.  Példának okáért a freskókra vagy mozaikokra nagyon nagy összegeket kell áldozni. A bútorzatról nem is beszélve. Szeretnénk, ha jövő évben sikerülne teljesen befejezni a kültéri munkálatokat, hogy aztán a beltérre koncentráljunk. Örülünk, hogy bár kis lépésekkel, de haladunk” – mondta még Daniel Avram.

Idén 2 millió lejt sikerült beruházni, és az évek során az egyházmegyének soha nem volt 2-3 millió lejjel több pénze az építkezésre. A kolozsvári polgármesteri hivatal és a megyei tanács minden évben utalt ki pénzt a katedrális építésére.

2011-től kezdődően egészen mostanig megközelitőleg 40-45 millió lejt ruháztak be a katedrális építési munkálataiba. A külső munkálatok befejezéséhez további 20 millió lejre van szükség, a beltéri munkálatokhoz pedig körülbelül 5 millió lejre. 

Add comment