Emlékeznek még arra, ahogyan a Rosal és a Brantner nem takarította a havat a város utcáin? Vagy mi jut eszükbe a szelektív hulladékgyűjtésről? Nos, a városháza tarifáik emelésével jutalmazza az el (nem) végzett szolgáltatásokat

A Rosal és a Brantner, a két cég, amely már több mint 15 éve tartja monopóliuma alatt a hulladékkezelés és hóeltakarítás szolgáltatását Kolozsváron, július 30-án, illetve augusztus 5-én a szolgáltatási díjak emelését kérte a helyi önkormányzattól, és néhány nap alatt ezt meg is kapta. A helyi tanács szerdán ült össze, hogy rendkívüli ülésen megvitassa a szemét urainak a kérését. Úgy tűnik, ez a jutalmuk azért a „FEDDHETETLEN” módért, ahogyan a hulladékok szelektív begyűjtését menedzselik. Hogy azt már ne is említsük, amint minden egyes télen készületlenül éri őket a hóhullás és kétbalkezes módon végzik a hóeltakarítást. Emlékezzenek csak, milyen katasztrófa volt tavaly decemberben, amikor Kolozsvárt ellepte az első komoly havazás! 

A helyi tanács rendkívüli ülésén elfogadott díjak megközelítőleg 1 lejjel nőttek a legtöbb szolgáltatás esetében. A legnagyobb mértékben, több mint 20 lejjel, a hólapátolás szolgáltatásának a tarifája nőtt meg. 

A két vállalat azzal indokolta a díjszabás emelésére vonatkozó kérését, hogy a tarifákat a fogyasztói árindexhez kell igazítani.

„A szerződésbe foglaltak értelmében a Rosal Group Rt. kérte az általa biztosított szolgáltatások tarifáinak hozzáigazítását a 2018-ra érvényes fogyasztói árindexhez, amelyet az Országos Statisztikai Hivatal állapított meg” – áll a tanács határozattervezetében.

„A szerződésbe foglaltak értelmében a Brantner Servicii Ecologice Kft. kérte az általa biztosított szolgáltatások tarifáinak hozzáigazítását a 2017. január – 2019. január közötti időszakra megállapított fogyasztói árindexhez, amelyet az Országos Statisztikai Hivatal állapított meg” – áll a tanács határozattervezetében.

A Rosal és a Brantner kérése parancs volt Emil Boc polgármester és a városi tanácsosok számára, és gyorsan elfogadták a díjszabás-módosítást.

„A szerződésbe foglaltak értelmében a tarifákat az első évi tevékenységet követően aktualizálni kell. A díjszabás módosításának jóváhagyására vonatkozó kérést 2019.08.05.-én nyújtottuk be, az árakat megszabó bizottság 2019.08.05.-én hagyta azt jóvá, tehát, amennyiben a tarifa-módosítást nem hagyják jóvá, fennakadások lesznek a város utcáinak a tisztításában” – szögezték le a Rosal képviselői. 

„A szerződésbe foglaltak értelmében a tarifákat az első évi tevékenységet követően aktualizálni kell. A díjszabás módosításának jóváhagyására vonatkozó kérést 2019.07.30.-án nyújtottuk be, az árakat megszabó bizottság 2019.08.05.-én hagyta azt jóvá, tehát, amennyiben a tarifa-módosítást nem hagyják jóvá, fennakadások lesznek a város utcáinak a tisztításában” – szögezték le a Brantner képviselői.

Az új díjszabást a polgármesteri hivatal szakbizottságainak elemzése után állapították meg.

A Rosal a Monostor, Hajnal, Nyárfasor, Gruia, Dónát lakónegyedekben és a városközpont egy részében fejti ki tevékenységét.

A Brantner Szamosfalván, a Bulgária-telepen, a Mărăşti, Györgyfalvi, Andrei Mureşanu, Iris, Kerekdomb negyedekben és a városközpont egy részében tevékenykedik.

Add comment