Eladó a Continental szálló, amely jelenleg Ioan Bene tulajdonában van. Az ár elérheti a 10 millió eurót is

Piacra dobta a kolozsvári volt New York szálló, a mai Continental épületét az Artmark Historical Estate aukciós ház. Az árat csak kérésre közlik. Az épületet 1895-ben építették, 8.500 négyzetméter beltérrel rendelkezik, 1497 négyzetméteres telken épüt. A volt Continental szállodának 105 szobája és 80 fördőszobája volt.

Az aukciós ház több más történelmi épületet is árul, az árak sok esetben meghaladják a 2 millió eurót. Példának okáért, az aradi Neuman ház meghirdetett ára 2,7 millió euró; az épület 3275 négyzetméter hasznos beltérrel rendelkezik és 30 szobás szállodává fogják átalakítani. Az 1700 négyzetméteres, 32 szobás bukaresti Athanasovici villát 3,5 millió euróért árulják.

Az ingatlanpiaci szakemberek becslése alapján és az Artmark Historical Estate által árult többi történelmi épület árát figyelembe véve a Continental ára elérheti akár a 10 millió eurót is. 2013-ban, amikor az épületet árverezés alá bocsátották, Ioan Bene 5 millió eurós ajánlatot tett.

A Continental hotelt megközelítőleg 15 éve pusztulni hagyták. 2013-ban Ioan Bene üzletember megvásárolta az épületet Napocamin cégén keresztül. 2016-ban elkezdődtek a restaurálási munkálatok, amelyek két évig tartottak.

„Eddig több mint 3,4 millió eurót fektettünk be. 100 éve nem voltak átfogó javítási munkálatok. Kicseréltük a fa tetőzetet, megerősítettük az alapokat, amelyek idővel kezdtek tönkre menni, megerősítettük a tartószerkezetet és kicseréltük a tartógerendákat. Minden ablakot kicseréltünk, továbbra is fakeretet használva. A tetőt is újraépítettük a legjobb importált anyagokat felhasználva. A homlokzat díszeit, a stukkókat olasz szakemberek restaurálták, tehát minden úgy néz ki,  mint 1894- ben, amikor az épületet felavatták” – nyilatkozta tavaly Ioan Bene.

Az üzletember most Olaszországban van, ahová börtönbüntetése elől szökött már második alkalommal. Október végén a bíróság jogerősen elítételte őt egy bukaresti adócsalási ügyben. Bene jelenleg az olaszországi hatóságok felügyelete alatt tölti szabadlábon büntetését, amit a Kolozs megyei tanács vesztegetési ügyében kapott. 

Add comment