Dohotaru nem hagyja magát addig, amíg a tarnicai „pénzes bunkókat” el nem űzik. „Azt hiszik, mindent megtehetnek, mert pénzük van!”

Adrian Dohotaru háborút indított a Tarnica tavat elorozó pénzes keményfiúk ellen. A helyzet bonyolult, és ennek Dohotaru is tudatában van, a parlamenti képviselő azonban nem hátrál meg addig, amíg minden egyes „pénzes bunkót” térdre nem kényszerítenek és fel nem számolják illegális üzleteiket. 

A Facebookon megosztott nyílt levelében Dohotaru arra kéri az embereket, hogy csatlakozzanak hozzá. 

„Kik a tulajdonosok a Tarnica tó partján?”
A Tarnica tavat azért lehet ilyen mértékben szennyezni, mert az állam nem a közérdeket szolgálja, mivel a tranzició kartonmilliomosainak magánérdekeit tartja szem előtt. A Tarnica partján van sok tisztességes tulajdonos is, ismerek néhányat, a többiek azonban, pénzes bunkók, politikusok barátai, vagy politikusok, csúfot űznek az ivóvízünkből. 
A korrupttá és tehetetlenné váló államot korrumpálók ürüléküket a tóba eresztik, a vizet motoros vízisíkkel szennyezik, a környéket pedig reggelig tartó partikkal zavarják. Másoknak pedig olyan vállalkozásaik vannak, amelyek után nem fizetnek adót, és kihasználják azt, hogy a hatóságok szemet hunynak az illegálisan felhúzott épületek fölött, amelyektől nem lehet lemenni a partra. A törvényes előírások értelmében a hatóságoknak ugyanakkor be kellene tiltaniuk a motorcsónakok használatát is a tavon. 
Emiatt felkértem három tó körüli település polgármesteri hivatalát, hogy bocsássa rendelkezésemre a tulajdonosok listáját. Az a célom, hogy az újságírókkal, környezetvédő aktivistákkal és a helyi lakossággal együtt kiderítsük kapcsolataikat, hogy kiderüljön: hogyan lehetséges, hogy egy gazdag, zajos kisebbség szennyezi a mélyen hallgató kolozsváriakat, akiknek ugye sokkal kevesebb a pénzük. Mert végül is erről van szó; ők azt hiszik, hogy ha van pénzük és befolyásuk, mindent megtehetnek!
Folyton ezt hallom: „Melletted állok, de nem fog ez neked sikerülni, mert azoknak van pénzük és kapcsolataik”.
Ne adjuk fel azonban olyan könnyen, annál is inkább, mert az SOS Tarnica petíciót már majdnem hatezren írták alá. Köszönjük nektek, sokan vagyunk már, és még többen lehetünk. Ha eddig még nem írtad alá a petíciót, tedd meg most, vagy küldd el barátaidnak: https://campaniamea.declic.ro/…/sos-tarnita-nu-poluati-apa-…
Gyalu polgármesteri hivatalának, 
Havasnagyfalu polgármesteri hivatalának, 
Roska polgármesteri hivatalának,
Alulírott Adrian Dohotaru, a Fenntartható Társadalom Egyesület (Asociația Societate Organizată Sustenabil - S.O.S.) ügyvezető igazgatója és Kolozs megyei parlamenti képviselő, kérem bocsássák rendelkezésemre a Kolozsvárnak ivóvizet biztosító Tarnica tó partján levő házak tulajdonosainak a listáját a 2001/544-es, a közérdekű információkhoz való hozzáférést biztosító törvény alapján.
Kérem ugyanakkor, hogy nevezzék meg azokat a tulajdonosokat, akiknek van szerződésük a hulladékbegyűjtő vállalattal, illetve azokat is, akiknek nincs. 
A lista azért fontos, mert az alapján megvizsgálnánk a környezetőrség segítségével, hogy kik azok, akik ürüléket eresztenek be a vízbe, amelyet mi megiszunk. 
A tulajdonosok listája azért is fontos, mert ellenőrizni tudjuk az illetékes intézményeken keresztül, hogy legálisan húzták-e fel az épületeket, kerítéseket, amelyek gátolják a vízpartra való lejutást, illetve azt is, hogy kiknek van a vízbe benyuló stége, vagy motorcsónakja. 
Kérem ugyanakkor, hogy bocsássák a rendelkezésemre a hivataluk által kibocsátott működési engedélyeket a tó körül zajló vállalkozásokra, amelyek között van motoros vízisí-kölcsönző, bár, partiszervezés a stégeken” – írta levelében Dohotaru. 


Add comment