A Deltamed 17 millió eurós szerződést kötött a volt kémelhárító tiszt vezette állami intézménnyel

A Gazeta de Cluj által közzétett információk szerint a Dan Vasile Gorgan által vezetett kolozsvári Deltamed társult a Stimpex vállalattal, amelyet egy olyan csoport vezet, melynek tagjai között tábornok fiakat, Sebastian Vlădescu volt pénzügyminiszter (a Boc-kormánybana) társait és Sorin Ovidiu Vântu egy volt emberét találjuk. Ez a társulás nyert egy keretszerződést, amelynek értéke 15.841.400 és 17.490.000 euró között van. Az intézmény pedig, amellyel a szerződést kötötték, nem más, mint az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (IGSU), amelynek vezetője Dan-Paul Iamandi dandártábornok, aki 1990 előtt kémelhárító tiszt volt.

A Deltamed a hónap elején aláírt egy szerződést az IGSU-val egy feszítő-vágó rohamkocsi beszerzésére. A szerződés értéke 9.504.839,99 euró volt, és része egy szerződéscsomagnak, amelynek értéke 15.841.400 euró és 17.490.000 euró között mozog.

A nyár folyamán az IGSU aláírta a keretszerződést a Stimpex-Romprim-Deltamed cégtársulással.

A Stimpex vállalat tulajdonosi körébe a következők tartoznak: ISTRATE MARCEL, TOROIPAN CRISTIAN, STAMATOIU ISIDOR, CHIVU COSTEL, MOLDOVAN VASILE, SIMA MIHAI LAURENTIU, CRANGANU NICOLAE, CHIRCU GEORGE, GALITA GABRIEL GHEORGE és PRODEA AUREL, az adminisztrátorai pedig ISTRATE MARCEL, MARIN STEFAN és ISTRATE VLAD CONSTANTIN.

Toroipan a Sorin Ovidiu Vântu (fenti fotó) befolyási körébe tartozik Liviu Luca hadnagy révén. Toroipan a Luca társa a Global Video Media Rt. és a PSV Company Rt. keretében, amelyek szintén a Vântu befolyási körébe tartoznak. Liviu Lucát tavaly hat hónap börtönbüntetésre ítélték a Petromservice ügyben. Bizonyos információk szerint Cristian Toroipan a Liviu Luca feleségének az unokatestvére.

Fegyverkereskedés Afrikában

Marin Stefan, a Stimpex egyik adminisztrátora a ROM OFFSET MANAGEMENT & PRODUCTION kft. társtulajdonosa és adminisztrátora is, és ennél a cégnél Bogdan Ceaușelu a főrészvényes. Ő pedig tábornoknak a fia és Sebastian Vlădescu volt miniszterrel együtt katonai felszerelésekkel üzleteltek. A 90-es évek végén Bogdan Ceauselu, Otto Breuer és Sebastian Vladescu megalapították a Boss Exim Trading Group kft.-t, amelyet mostanra már felszámoltak. Breuer tartalékos tábornok, a Duna – Fekete-tenger csatorna aligazgatója volt a Ceusescu idején. Ők hárman katonai felszereléseket exportáltak Afrikába. Breuer ugyanakkor Kuweitben is üzletelt, ahová katonaként szolgálatra rendelték ki, hogy az olajkutaknál kitört tűz oltásánál segítsen. Ott került üzleti kapcsolatba a világ egyik legnagyobb vállalaltával, a Mohamed Abdulmohsin Kharafi & Sons céggel, amellyel együtt Romániában is alapított néhány vállalkozást.

Sebastian Vlădescu (fenti fotó) volt pénzügyminiszter 2014-től egészen az év elejéig a Romcab igazgatótanácsának elnöke volt. Helyét Prosszer Zoltán vette át, a vállalat vezérigazgatója és többségi tulajdonosa. Vlădescu azt nyilatkozta, hogy saját döntésre lépett vissza a tisztségből, mivel bűnvádi eljárás zajlik ellene. Vlădescut bűnbanda létrehozásával, hivatali visszaéléssel és sikkasztásban való bűnrészeséggel vádolják a Rompetrol 2 ügyben.

A volt miniszter ellen tavaly júniusban indítottak eljárást ebben az ügyben, amelyben Dan Ioan Popescu, Mihai Tănăsescu és Gheorghe Pogea volt miniszterek is vádlottak. Az ügyészek akkor lefoglalták ingó és ingatlan vagyonukat. Sebastian Vlădescu a Tăriceanu, illetve a Boc vezette kormányban töltött be pénzügyminiszteri tisztséget.

A Deltamed mentőkocsi-gyár

A Deltamed tulajdonosi körébe a következők tartoznak: GORGAN VASILE DAN (többségi tulajdonos), TOPARCEAN RAZVAN ADRIAN, GAVRILA GEORGETA DANIELA, OSAN DAN IOAN és OSAN GEORGE MIHAI. Adminisztrátorok Topârcean és Gavrilă. A pénzügyminisztérium adatai értelmében tavaly közel 71 millió lejes üzleti forgalma, de csak 2,3 millió lejes nyeresége volt a cégnek.

A rohamkocsikat és orvosi felszereléseket forgalmazó Deltamed, amely az egyik legfontosabb játékos ezen a piacon, több tízmillió euróra rúgó szerződéseket kötött az állammal. 2010 és 2012 között a kolozsvári Dan Gorgan (fenti fotó) cége  több mint 2 millió eurót nyert a különböző megyei önkormányzatok által kiírt közbeszerzési szerződések nyomán, amelyek SMURD rohamkocsikra és ezek felszererelésére vonatkoztak. Az egészségügyi minisztérium abban az időszakban több mint egymillió euró értékű mobil vérvételi központokat vásárolt. Az üzletet Raed Arafat egészségügyi államtitkár-helyettes közreműködésével kötötték meg, aki Dan Gorgan közeli ismerőse volt. Később a Deltamed által szállított mentőautókat a Vöröskereszt Alapítvány használta, amelynek Mihaela Geoană is tiszteletbeli tagja volt.

Kolozsvár polgármesteri hivatala 2015-ben vásárolt egy mentőautót a Deltamedtől 178.800 lejért.

2016-ban a kolozsvári Deltamed a Babeş-Bolyai Tudományegyetemmel is kötött egy 324.500 lejes szerződést. A szerződést meghívásos eljárás nyomán kötötték meg kutatási felszerelések szállítására, azaz az egyetem meghívást intézett a céghez, hogy küldjön nekik egy ajánlatot.

Gorgan megtagadja barátságát Arafattal

A Deltamed képviselői szerint „obszesszív módon folyton előkerül a több évtizede tartó barátság a két egyetemi kolléga között, azaz dr. Arafat (fenti fotó) és Gorgan úr, a Deltamed alapitója között. A fenti források szerint ők ketten nem voltak kollégák diákkorukban, tekintve, hogy két különböző egyetemre jártak: egyikük az Orvosi és gyógyszerészeti egyetemre (akkoriban az orvosi és gyógyszerészeti intézet), másikuk pedig a Babeş-Bolyai Tudományegyetemre járt. Még egyetemi időszakuk is csak részlegesen fedi egymást. Ha valaki gyors ellenőrzést végez akkori kollégáik és barátaik körében, kiderül, az is kiderül, hogy teljesen más baráti körük volt. Egyetlen újságíró sem volt hajlandó azonban ezt végigkutatni, inkább átvették a mesét a „diákkori barátságról”, hogy a közvéleményt félretájékoztassák. A két személy közötti kapcsolat szigorúan szakmai, semmi személyes vetülete nincs. 

Egy kémelhárító tiszt az IGSU élén

Az IGSU élére Dan-Paul Iamandi (fenti fotó) dandártábornokot nevezték ki. A Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) 2015 novemberében megállapította, hogy a kémelhárító szervek beszervezték Dan-Paul Iamandit, hogy a katonák viselkedéséről jelentsen. A CNSAS szerint Iamandi a „Ioan Popă” fedőnevet viselte, de nem írt alá elkötelezettségi dokumentumot és nem is küldött jelentéseket a szekuritáténak, emiatt nem tekinthető szekusnak vagy kollaboránsnak.

Add comment