A CTP a pénzeszsák aljára ért: Neag kihajtotta ellenőreit terepezni, Boc 100.000 euróval foltozza ki a büdzsén a lyukat

Ismét a pénzestarisznya aljára ért a Liviu Neag által ősidők óta vezetett kolozsvári közszállítási vállalat (CTP). Ez lehetne a magyarázat arra is, hogy a CTP elkezdte csapatostól kiküldeni ellenőreit terepezni, hogy minél több bírságot rójanak ki.  A vállalat kincstárának a feltöltésére törekvő jegyellenőrökön azonban nem látni a felvevő kamerákat, amelyeket Neag két évvel ezelőtt beígért, de azóta sincsenek sehol.

A nagy összeg azonban a helyi büdzséből fog befolyni a CTP kincstárába: az év elején kiutalt 9.500.015 lej, azaz 2 millió euró mellé a vállalat igazgatója most 440.650 lejes, azaz közel 100.000 eurós támogatás kiegészítést kért az önkormányzattól. 

Az Emil Boc által  a helyi tanácsosok egyöntetű szavazása nyomán kiutalt két millió euró csak 2019 októberig volt elég a CTP-nek.

A novemberi és decemberi költségekre Neag a polgármesteri hivataltól kér pénzt.

Az elöljáró kezdeményezésére a CTP idei költségvetését megközelítőleg 100.000 euróval fejelik meg.

A városi tanácsosok most majd azt a határozattervezetet szavazzák meg egyöntetűen, amely módosítja a tanács januári határozatát és lehetővé teszi, hogy további 100 ezer euróval pótolják ki a vállalatnak nyújtott önkormányzati támogatást. 

 

Világos, nem?

Az egyik kézzel a kolozsváriak zsebébe nyúlnak, a bírságok révén.

A másik kézzel a helyi költségvetésbe, ami szintén a kolozsváriaké, a támogatás kiegészítése révén.

A Ziar de Cluj által 2019 januárjában tett megjegyzés igaznak bizonyult: sem a polgármesteri hivatal, sem a közszállítási vállalat nem végzett egy elemzést, hogy megállapítsa az egy főre eső valós költségeket a tanulók/egyetemisták esetében.

Az indoklásban csak az áll, hogy a vállalatnak nyújtott támogatással „a városban tanuló fiatalok családjának nyújtanak segítséget, és a támogatásnak pozitív  szociális hatása van”.   

Ennyi.

Most, az év végén, Liviu Neag felébredt, hogy nagyobb azon tanulók/egyetemisták száma, akik ingyenes bérletet igényelnek a közszállításra, mint ahogy azt kapásból megítélték.

Mivel a Boc-közigazgatásnak nincs elég pénzügyi szakembere, az önkormányzta nem tétovázott sokat, hogy kiszámolja a diákoknak nyújtott támogatás valós költségeit, hanem bőkezűen kiutalt még 100.000 eurót.

Ezek a közpénzek tulajdonképpen kötelező jelleggel átmennek azon szervezetek számláin, amelyek az általuk kibocsátott kártyák révén részt vesznek az utazási  bérletek kibocsátásának folyamatában. 

A tanácsi határozatban azt állítják, hogy eme szűrő-szervezetek révén gyorsabban megy a bérletek kibocsátása, és kiküszöbölődik a csalás lehetősége is.

Mit jelentenek valójában a lakosságnak ezek a szervezetek, amelyeket a polgármesteri hivatal támogat? Sajnos azt, hogy óriási összegek vándorolnak a számlájukra a közpénzekből olyan szolgáltatásokért, amelyek nem elég átláthatóak és nem is indokoltak.

Add comment