Csődben van a tordai közszállítás. A helyi hatóságok már tíz éve takargatják a katasztrófát

A Kolozs megyei kereskedelmi törvényszék jóváhagyta a tordai közszállítási vállalat (RATL) által benyújtott fizetésképtelenségi eljárás elindítására vonatkozó kérést, mindezt 10 évvel azuán, hogy a vállalat már nem működött. Ebben az időszakban a tordai vállalat úgy szerepelt, mintha működne, a helyi közigazgatási hatóságok pedig a szőnyeg alá seperték az ügyet.

Ezzel egyidőben a tordai helyi tanács tőkeemeléssé nyilvánítja azt a hitelt, amelyet az új közszállító cégnek nyújtottak egy hónappal ezelőtt. Az egy hónappal ezelőtti döntés problémát okozhatott volna, ha a hitelt állami támogatásnak értékelik.

A tordai közszállítás problémái azonban még messze nincsenek ezzel megoldva, mivel a városháza a közszállítási vállalat adóslistáján szerepel, tájékoztat az infoaries.ro.

A fizetésképtelenségi eljárás elindítására vonatkozó kérést 2019 augusztusában nyújtották be, amikor a tordai helyi közigazgatási hatóságok rájöttek, hogy komplikációt okozhat, ha a közszállítási vállalat még mindig létezik. A tordai városháza létrehozott egy kft-t, amelynek átadta volna a közszállítás jogát, habár már volt egy közszállítási vállalata, amely jogi szempontból működőképes volt. Mivel a szolgáltatás jogát közvetlen módon utalták ki, a helyi hatóságok nehezen tudták volna megmagyarázni, hogy miért adták át a szolgáltatás jogát egy cégnek a régi közszállítási vállalat helyett. Mert bár több mint 3 millió lejes tartozása volt, a RATL a cégjegyzékben működő vállalatként szerepelt.

A törvényszék 2019.12.10-én hozott 2192-es határozatával jóváhagyta a fizetésképtelenségi eljárás elindítását a RATL esetében, amelynek 3,4 milló lejes tartozása van.  A bíróság a Solvendi SPRL-t nevezte ki a RATL jogi vagyonfelügyelőjévé. A RATL már nem tudja adósságait kifizetni, de a tordai városházának még vannak adósságai vele szemben még abból az időből, amikor a vállalat még működött. A RATL csődeljárása nem fogja teljesen megszüntetni a helyi közigazgatás bonyolult helyzetét.

A tordai RATL fizetésképtelenségének bejelentésével a heyi közigazgatás egy egy hónappal ezelőtt elkövetett hibát próbál orvosolni. A városi tanács november 22-én jóváhagyta a 250-es tanácsi határozatot, amellyel ideiglenes kölcsönt nyújtott a városi büdzséből az Urban Public Szállítási kft.-nek. Az infoaries.ro akkor megjegyezte, hogy az EU előírásai értelmében a hitelt állami támogatásnak lehet venni, ez pedig sértené a városi mobilitás finanszírozási projektjének előírásait.

Add comment