Boc visszatért Amerikából és 40 percet hadovált robotokról, a jövő munkahelyeiről és drónokról. Mikor fog a város IGAZI problémáival foglalkozni?

Emil Boc nevetséges, azonban nem veszi ezt észre, pont úgy, ahogy Nicolea Ceauşescu se vette észre. Az biztos, hogy a magukat műveltnek tartó emberek tapsolnak neki, amikor előáll és eldicsekszik azzal, hogy Amerikában járt. Pont úgy, ahogy régebben a „németbe” látogatóba ment havasrekettyei rokon dicsekedett hazatérve a kaszásoknak, hogy mi mindent látott.

Nem tudunk egyszerűen szemet hunyni afölött, hogy Emil Boc 40 percen keresztül hadovált amerikai látogatásáról. Ahonnan egyébként mindenféle SMART ötlettel tért haza, amelyek meg fogják változtatni a világot: drónok, a jövő munkahelyei. Mindezt 40 percen keresztül, miközben a műsorvezető kis híján elszundikált.

Íme, csak néhány Boc innovációs ötletei közül, amelyeket meg fog valósítani itt Kolozsváron, megváltoztatva ezzel Európa sorsát:

„Egy hete jöttem vissza az AEÁ-ból. A jövő munkahelyei projekt keretében mentem el, amelyet Kolozsvár polgármesteri hivatala a városi kulturális központtal együtt megnyert. Mi vagyunk az egyedüliek a közép-európai régióban, akiknek sikerült megnyernünk ezt a projektet. A projekt lehetőséget fog teremteni a jövő munkahelyeinek a megteremtéséhez itt Kolozsváron, Romániában és Európában. Bostonban és New Yorkban jártam. Miért pont Bostonban? Mert ez a város az innováció elismert csomópontja. Megbeszéléseken voltam a Harvardon. Kolozsváron is létre fogunk hozni egy központot a bostoni New Urban Mechanics példájára, ahol megalkotjuk a jövő munkahelyeit. A bostoniak kifejlesztettek egy alkalmazást, amely mutatja a szülőknek, hogy hol jár az iskolabusz. Ezt Kolozsváron is meg fogjuk csinálni. Sok olyan projektet láttam New Yorkban és Bostonban, amelyeket nálunk is meg lehet valósítani. Ők már a robotok díjszabásáról beszélnek. Fel tudják önök fogni mi is az az 5G? A 16.9 MB-s sebességről 1 gigás másodpercenkénti sebességre? És van lehetőség az együttműködésre Bostonnal és New Yorkkal is.

És a legfontosabb: van egy rendszerük, amelyen keresztül a polgárok minősíthetik a polgármester, a közhivatalnokok és a városháza igazgatóságainak a tevékenységét. Így én, polgármesterként, láthatom, hogyan ítélik meg az emberek a különböző igazgatóságok munkáját, illetve, hogy a város lakossága elégedett-e az elöljáróval” – mesélte többek között Boc. Azonban az egész monológot már nem volt türelmünk végighallgatni.

Add comment