Boc fuvardíj-emelést ígér a taxisoknak: „Matematikai számítások eredményezik az árat, nem a polgármester állapítja meg”

Ebben a hónapban tanácsi határozattal megemelik a taxik fuvardíjának értékét, az új díjszabást decemberi rendkívüli ülésén fogadja el a kolozsvári tanács.

„A december 18-20-a körül sorra kerülő rendkívüli tanácsülésen ez a projekt is napirenden lesz. A teljes dokumentáció még nincs készen, a bizottság dolgozik a technikai részleteken. Nem ódzkodtam a megbeszéléstől, bár kampányidőszak volt. A fuvardíjat annyival emeljük meg, amennyivel a törvény engedi. Ez egy közszolgáltatás, és a törvény előírja, hogy bizonyos skálák között mozogjunk a díjszabással. Decemberben elfogadjuk az új díjszabást” – jelentette ki Emil Boc polgármester.

A taxisok 3,39 lejes maximális fuvardíjat követelnek kilométerenként; a legutóbb díjemelés 2013-ban volt.

„Mi a fuvardíj emelését kértük a jelenlegi 2,25 lejről egy maximális 3,39 lejes értékre kilométerenként. Ezt azonban ne értsék úgy a kolozsváriak, hogy holnap már 3,39 lejes kilométerenkénti fuvardíjjal fognak utazni. Időt hagyunk mindegyik cégnek, hogy megállapítsák a fuvardíjat. A ride sharing fuvarózok tisztességtelen versenytársakat jelentenek számunkra, de az esetükben senki nem szabja meg, hogy hányan lehetnek, milyen fuvardíjat használhatnak” – mondta Ioan Pugna, a Kolozsvári Taxisok Egyesületének az alelnöke.  

Emil Boc elöljáró megemlítette, hogy matematikai algoritmus alapján, a törvényes paramétereket betartva fogják megszabni az új fuvardíjat.

„Minden számítást el kell végezni, figyelembe véve minden paramétert. A díjat nem a polgármester találja ki a hasára csapva. Én is szoktam taxival utazni. Nem mondhatok én árat, mert ez azt jelentené , hogy befolyásolni akarom az értékét. Annyi kell legyen a fuvardíj, amennyi a számítások nyomán kijön. Én mondhatok bármit, de csak azt ültethetem gyakorlatba, amit a törvény megszab. Állampolgárként lehet véleményem, mint bármelyikünknek, de polgármesterként azt kell tennem, amit a törvény diktál. Azt az árat fogom javasolni a városi tanácsban, amely a matematikai számítás nyomán kijön” – szögezte le Emil Boc.

Add comment