Boc arra biztatja a kolozsváriakat, hogy osszák meg bérelt parkolóhelyeiket másokkal

A parkolók hiánya az egyik legsúlyosabb és legégetőbb probléma, amellyel a kolozsváriak szembesülnek. Bocnak még nem sikerült megépítenie a parkolóházakat, a lakótelepi garázsok lebontása lassan megy, a helyükön nyert parkolók száma messze nem oldja meg ezt az égető problémát. Az első lakónegyedi parkolóházak jövő nyáron készülnek el, pont a helyhatósági választásokkor. Még szerencse, hogy négyévente egyszer választások vannak, így az önkormányzat siet megvalósítani néhány beígért projektet.

A napi jelleggel perceken át parkolót kereső sofőrök azzal a javaslattal álltak elő, hogy a parkolókat csak bizonyos időszakban használhassák azok, akik bérlik azokat az önkormányzattól, a fennmaradó időben pedig szabad legyen használni azokat. A jó régi román szokás, hogy birtokolni akarunk és erősen ragaszkodunk a tulajdonunkhoz, nincs meg más európai városban. „Az én parkolóhelyem” szintagma nem csupán a bérelt parkolókra vonatkozik, hanem azokra a helyekre is, amelyeket elméletileg akárki használhatna. Ez azonban csak elmélet. Egyesek birtokba vették ezeket a helyeket, és az újonnan a lakónegyedbe érkezőknek már semmi esélyük parkolóhelyet találni. Ha mégis beáll, mert nem látja a kitett rendszámtáblát, vagy más jelet, a szomszéd, aki birtokba vette a helyet, majd tesz róla, hogy verbálisan figyelmeztesse, vagy, szélsőséges esetekben úgy, hogy megrongálja az autóját.

Boc nem akart egy ennyire népszerűtlen javaslatot elfogadni, mint a parkolókat bérlők hozzáférését az illető parkolóhoz, vagy akár a parkolóbérlés megszüntetését. Bár ő is beismeri, hogy a parkolóhelyek megosztása megoldást jelenthet az akut hiányra. Ezért Boc arra bátorítja a kolozsváriakat, hogy használják a parkolóhely-megosztás alkalmazást, hivatalos lépést azonban nem szándékozik hozni az ügyben, hogy ne keltsen konfliktusokat. Boc azonban a „régi kolozsváriak” voksára alapoz, akik ezeket a parkolóhelyeket bérlik, és soha nem fogja őket megfosztani eme joguktól, ezzel mintegy kivételezve velük.

„Mi bátorítottuk a parkolóhelyek megosztását ezekkel az online platformokkal. Feliratkozol, megjelölöd a parkolóhelyed, és meg tudod osztani másokkal. Megadom neked a jogot, hogy használd a parkolóhelyem. Jelen pillanatban ezt tudjuk csinálni. Természetesen, nem zárkózunk el a jövőben erről szóló beszélgetés elől, de nem szeretnénk konfliktusokat kelteni az emberek között, amelyeket aztán nehéz lecsillapítani. Első lépésként ezt az önkéntes megosztási alkalmazást bátorítjuk” – mondta Boc.

Bocnak nem sikerül további parkolóhelyeket kialakítani, így mindazok, akik Kolozsvárra költöznek, vagy autót vásárolnak maguknak, majdnem nulla az esélyük, hogy parkolóhelyet kapjanak. Ezek a helyek évről-évre visszakerülnek azok használatába, akik korábban is használták őket. A többiek pedig verekszenek azokon a helyeken, amelyek felszabadulnak, vagy amelyeket kialakítanak. Vannak olyan személyek, akik már évek óta várakoznak parkolóhelyre, de a városházának nincsenek bérbe adandó parkolói. Így létrejön a világos különbség „a régi kolozsváriak” és a városba frissen beköltözöttek között. Ennek a különbségtételnek azonban nincs létjogosultsága, tekintve, hogy mindenki ugyanazokat az adókat és illetékeket fizeti, tehát ugyanolyan jogok illetik. Ahelyett azonban, hogy megoldásokat találjon, Boc inkább azt üzeni ”a jövevényeknek”, hogy ne jöjjenek kocsival Kolozsvárra, ne zsúfolják a várost, miközben azzal dicsekszik, hogy ő vezeti Európa legvendégszeretőbb városát.

Add comment