Bezárják a KFC-t, helyén ifjúsági központ nyílik. Egy másik helyiség, amely üresen fog állni?

Miután felújította a lakónegyedi mozikat, amelyek többnyire üresen állnak, illetve a Városi Kulturális Központot, amely csak néhanapján szervez eseményeket, a kolozsvári polgármesteri hivatal most be fog rendezni egy ifjúsági központot. Ez a projekt nyert ugyanis a városháza által a részvételi költségvetés keretében meghirdetett ötletbörzén. A beruházás értéke meghaladja a 721.000 lejt. A központ a Szentegyház utca sarkán működő KFC helyén fog megnyílni.

A polgármesteri hivatal már meghirdette a pályázatot a projekt megvalósítására.

„A földszinten levő teret, amely jelenleg üzlethelyiségként működik,  kulturális térré alakítjuk át, ifjúsági központot rendezünk be, amely előcsarnokból, multifunkcionális teremből, irodhelyiségekből, mellékhelyiségekből fog állni” – áll a határozattervezetben.

Az épületben levő tér 170 négyzetméter, ebből a felhasználható tér 123 négyzetméter a műszaki terv értelmében.

Jelenleg a Szentegyház utca 1. szám alatt a KFC működik. A határozattervezet értelmében a KFC helyén ifjúsági központot alakítanak ki. 2017-ben a KFC fizette a kolozsvári polgármesteri hivatalnak a legmagasabb bérleti díjat: havi 50.217 lejt.

A határozattervezet értelmében a projekt megvalósításával nőni fog a fiatalok részvétele a közösségi életben, akik ugyanakkor támogatást kapnak szakmai és személyes fejlődésükhöz.

Az első évben több mint 200 eseményt szándékoznak szervezni a központban a fiatalok számára.

A munkálatok kivitelezési ideje 5 hónap, a projekt gyakorlatba ültetése pedig 8 hónap.

A terveket a polgármesteri hivatal egyik baráti cége készítette el. A kolozsvári K&K Studio de Proiectare kft., amely Kulcsár András Levente tulajdonában van, ő az adminisztrátor is. A céget 2006-ban alapították, tevékenységi területe az építészet. Tavaly 1,9 millió lejes forgalma, közel 640.000 lejes nyeresége volt, alkamazottjainak a száma 8.

Az évek során a cégnek volt még szerződése a városházával. Ez a cég tervezte meg például a városháza Mócok úti épületének manzárdját, a Kalános (Primăverii) utcai parkolóházat is. 

Hogy a központ mennyire lesz funkcionális, az majd megnyitását követően kiderül. Nem lenne meglepő, ha az év legnagyobb részében üresen vagy zárva állna, mint a lakónegyedi mozik, vagy a Casino, amelyek csak néhanapján vetítenek egy-egy filmet, vagy szerveznek egy-egy kiállítást.

Add comment