Az RMDSZ elérte, hogy a kisebbségek nyelvén is lehessen felvételizni. Mircea Miclea: „Ez sérti az egyetemi autonómiát”

Az RMDSZ elérte, hogy az egyetemeknek a kisebbségek anyanyelvén is szervezniük kell felvételi vizsgákat. Mircea Miclea volt tanügyminiszter szerint ez az intézkedés sérti az egyetemi autonómiát. „Sérti az egyetemi autonómiát és megkérdőjelezi a diák azon elkötelezettségét, hogy románul tanuljon” – mondta Miclea.

A szenátus által hétfőn döntő házként elfogadott, az RMDSZ által kidolgozott törvénymódosítás megteremti annak a lehetőségét, hogy minden diák anyanyelvén felvételizhessen az egyetemre. A jogszabálytervezet azt követően lép érvénybe, hogy az államelnök kihirdeti azt.

Pontosabban, az anyanyelv használatának lehetősége a vizsgákon nem korlátozódik az országos felmérő vizsgára, érettségi vizsgára és a többnyelvű oktatású egyetemek felvételi vizsgájára.

„Magyarul tanultam a kémiát, és jelentkezem a Bukaresti Egyetemre, amelyen nincs magyar szak, de az egyetem mégis magyarul kell nekem biztosítsa a felvételi tételeket, hogy ennek a cikkelynek eleget tegyen. Ez pedig az egyetemi autonómia lábbal tiprását jelenti” – fejtette ki Mircea Miclea az edupedu.ro-nak nyilatkozva.

A szenátus február 10-én döntő házként elfogadott egy RMDSZ által kezdeményezett törvénytervezetet, amely több mint 30 módosítást hoz az oktatási törvényhez, többek között előírja az osztályok létszámának csökkentését, illetve egy sor ingyenes juttatást vezet be a gyerekek számára, töröl ugyanakkor mindenféle utalást a rektori mandátumok számának korlátozására vonatkozóan.

Az egyik legnagyobb módosítás azonban az, hogy minden egyes egyetemnek – fügyetlenül attól, hogy zajlik-e ott oktatás valamely kisebbség nyelvén – biztosítania kell a felvételi tételeket a jelentkező kisebbségek anyanyelvén. 

Egyébként a kisebbségi nyelvhasználat biztosítása nem terjed ki az egyetemi oktatás keretében tartott kurzusokra is. A kisebbségi felvételiző tehát kötelezheti az egyetemet, hogy az anyanyelvén felvételizhessen, de ezt követően románul fog tanulni.

Mirce Miclea egyetemi professzor, volt oktatási miniszter és 2011/1-es tanügyi törvény alapjait letevő államelnöki oktatási bizottság elnöke, kijelentette, a parlamenti képviselők „általánosították a törvény paragrafusát az oktatás minden szintjére, pedig az a közoktatásra kellene hogy vonatkozzon; és ezzel sérül az egyetemi autonómia”.

Mircea Miclea: „Ez a paragrafus kötelezné az egyetemet, amelyen nincs magyar, vagy német nyelvű oktatás, hogy a felvételiző nyelvén szervezze meg a vizsgát.  Ez pedig sérti az egyetemi autonómiát, mivel te megmondod az egyetemnek, hogyan szervezze meg a felvételit”.

Tehát bármelyik romániai egyetemre is jelentkezne felvételire egy kisebbségi diák, az egyetem az említett paragrafus szerint köteles lesz azon a nyelven biztosítania neki a felvételi vizsgatételt, amilyen nyelven az iskolában tanult. Magyarul tanultam a kémiát, és jelentkezem a Bukaresti Egyetemre, amelyen nincs magyar szak, de az egyetem mégis magyarul kell nekem biztosítsa a felvételi tételeket, hogy ennek a cikkelynek eleget tegyen.

Ez pedig: 1. az egyetemi autonómia lábbal tiprása; 2. egyenlőtlenség bevezetése.

Ha én, mint román, magyar szakra felvételizem, akkor a magyar szak köteles számomra biztosítani a vizsgatételeket román nyelven, bár én a magyar szakra akarok bejutni. Ez abszurd, az autonómia megsértése” – szögezte le Mircea Miclea kolozsvári professzor az edupedu.ro szerint.

Mircea Miclea 2004 decembere és 2005 novembere között volt tanügyminiszter, Traian Băsescu államelnöksége idején az elnöki bizottság elnöke volt, ő készítette el a jelentést az oktatási és kutatási politikák elemzésére és kidolgozására.   

Add comment