Az okos, de embertelen város: Țermure kutyái az utcákon. Mi a városháza terve?

Lassan, de biztosan robbanni fog a Radu Ţermure által a Szénafüvek völgyében működtetett kutyamenhely több mint 850 lakójának az ügye: különböző állatvédő egyesületek segítséget nyújtva átvettek megközelítőleg 300 ebet. Emil Boc polgármesternek és a többi illetékes intézménynek azonban gyorsan megoldást kell találnia azon 600 kutya számára, amely menedék nélkül maradt. Mit fognak tenni a hatóságok?

Bár egyetlen személynek több mint 10 éven keresztül sikerült menedéket adnia  több száz kutyának anélkül, hogy a helyi hatóságok ráeszméltek volna a helyzet súlyosságára, és közbeléptek volna, most a gazda és menedék nélkül maradt ebek helyzete valóban égetővé vált.

Radu Ţermurét nemrég felszólították, hogy hagyja el a területet, ahol eddig több száz gazdátlan állatnak adott menedéket.

Lejárt az erre kiszabott határidő is: nem tett semmit sem az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági igazgatóság, sem a közegészségügyi igazgatóság, sem a városháza.

Az állatvédő egyesületek operatívan közbeléptek, így naponta több tucat ebet vittek el a Radu Ţermure által improvizált menhelyről: egy részük Moldovába fog utazni, ahol magánszemélyek és állatvédő egyesületek megpróbálnak nekik olyan életkörülményeket biztosítani, amelyeket Kolozsváron, a nemtörődés és inkompetencia eme városában nem kaptak meg.

600 kutya – egyenesen a város dzsungelébe

Mi fog történni a mintegy 600, menedék nélkül maradt kutyával? Milyen tervei vannak a kolozsvári polgármesteri hivatalnak? Mi lesz az állatvédelemmel?

Emil Boc elöljáró csak annyit mondott, meg fog fogják oldani a helyzetet, de nem részletezte, hogyan:

„Azt akarom, hogy tudják, minden nap foglalkoztat a kutyusok ügye. Minden irányban tárgyalásokat folytatok. Nem tudok további részleteket mondani, mivel még mindig zajlanak a megbeszélések” – nyilatkozta nemrég Boc egy helyi rádió műsorában.

Tizenhárom év után, amely alatt senki nem törődött azzal, hogy a Radu Ţermure menhelyén nem megfelelő körülmények között élnek a kutyák, most Emil Boc biztosít afelől, hogy a problémát majdnem „megoldották”, mivel megbeszéléseket folytatnak a kapcsán.

Időközben több hollandiai, nagy britanniai és németországi egyesület jelezte, hogy hajlandó közbelépni és megoldani ezt a nagyon súlyos problémát, amelyet a kolozsvári önkormányzat elhanyagol.

Emil Boc polgármester év elején ellátogatott a városháza által működtetett kutyamenhelyre, ahol fényképeket készített, azt mímelve, hogy tényleg érdeklik az állatok.

Íme, mit írt Emil Boc a Facebook-oldalán 2019 januárjában:

„Kolozsvár: nagyobb figyelmet szentelünk a gazdi nélküli négylábúaknak a hideg idpszakban.

Ellenőriztem a kolozsvári kutyamenhely körülményeit. 250 kutya van ott jelenleg, a menhelyen 7-8 Celsius-fok körüli a hőmérséklet még akkor is, amikor odakint fagy van. Az állatoknak biztosított az étel és az egészségügyi felügyelet is. 

Köszönöm kollégáimnak a közterületfenntartó vállalattól, hogy biztosítjálk ezeket a körülményeket”.

Ez a figyelmesség nagyon is helyénvaló!

Ami azonban nem helyénvaló, az Emil Boc úr motivációja, aki egyetlen alkalmat sem szalaszt el, hogy reklámozza önmagát. Sajnálatos módon Emil Boc közmegítélése csak a sikeres projektekhez társul. Más szóval, Emil Boc csak ott van jelen, ahol a dolgok működnek.

Ahol azonban valóban szükség van a hatóságok közbelépésére, mint a Szénafüvekben levő menhely esetében, Emil Boc nem siet kiállni megkongatni a vészharangot.

A Ziar de Cluj 2017 nyarán cikkezett a szénafüveki kutyamenhelyről.

Akkor ott körülbelül 1000 kutya volt és a körülmények miatt sürgősen szükség volt Emil Boc polgármester közbelépésére.

Azóta eltelt két év.

Most még azokból az improvizált menhelyekből is evakuálni fogják a kutyákat.

Hogy hová? Egyenesen Kolozsvár utcáira, ami lehet, hogy egy „okos” város, de embertelen.

Add comment