Az influenza járványszerűen terjed. Kolozs megyében hét tanintézményt részlegesen bezártak

Az Országos Közegészségügyi Intézet január 27-e és február 2-a közötti időszakra kiadott jelentése szerint egy hét alatt „sokkal jobban megnőtt (több mint 99%-kal) a vírusos felső légúti megbetegedések száma, mint az az előző három hét evolucióját nézve várható volt, és az influenzás megbetegedések száma is majdnem kétszeresére nőtt az előző héten regisztráltnál”.

Az Országos Közegészségügyi Intézet következtetése az, hogy az influenzás megbetegedések száma „járványszerűen nőtt”.

A Kolozs megyei Közegészségügyi Igazgatóság meghatározása szerint „az influenza egy akut vírusos megbetegedés”, amely járványos méreteket ölthet, Romániában a téli hónapokban (decembertől február végéig) van a szezonja, tehát pánikra nincs ok, csak meg kell hozni a megelőző intézkedéseket: alapos kézmosással, a beteg emberekkel való kontaktus elkerülésével, a zsúfolt helyek elkerülésével, az influenza elleni oltással (főként a veszélyeztetett kategóriák – gyerekek, krónikus betegek, idős személyek, egészségügyben dolgozók stb. esetében) elkerülhető a megbetegedés; a betegek elszigetelésével pedig a betegség terjedése.

Február másodikáig 1.486.486, a veszélyeztetett kategóriákhoz tartozó személyt oltottak be influenza ellen az egészségügyi tárca által biztosított dózisokból.

A közegészégügyi intézet adatai szerint múlt héten 7022 influenzás esetet jelentettek, majdnem kétszer annyit mint az előző héten (3645), illetve a tavalyi év hasonló időszakában (3455). Ugyanakkor nyolc halálos áldozata is volt az influenzának az említett időszakban.  

A 2019-2020-as szezon kezdete óta 18 személy halt meg influenzában. A tavalyi szezon hasonló időszakában 94 személy halálozott el (5,2-szer több mint az idén).

Az intézet adatai szerint Kolozs megyében 15 esetet jegyeztek eddig, egy személy halt meg. Bukarestben 305 eset és 3 haláleset volt. Kolozs megye azon megyék közé tartozik, amelyekben relatív alacsony a megebetegedések száma. A főváros után Argeş megyében jegyezték a legtöbb esetet – 98-at.

Ebben az időszakban javasolt a kórházi látogatások korlátozása, mondja az intézet.

Kolozs megyében hét tanintézményt zártak be részlegesen az influenza miatt.

Add comment