A 2. forduló jelöltjeinek rövid önéletrajza – kicsoda Viorica Dăncilă és kicsoda Klaus Iohannis?

Mintegy két hét múlva, november 24-én,  vasárnap dől el, ki lesz Románia jövendőbeli elnöke: Klaus Iohannis vagy Viorica Dăncilă. Nézzük azonban, kicsoda is a két jelölt?

Kicsoda Viorica Dăncilă?

Viorica Dăncilă 56 éves, Roșiorii de Vede településen született egy szerény körülmények között élő családban: édesanyja szövőnő volt a szövetgyárban, édesapja főtörzsőrmester a román hadseregben.

Viorica Dăncilă a Ploieşti-i Gáz- és Kőolajipari Egyetemen végzett és a bukaresti Politika- és Közigazgatási Tudományok Egyetemen szerzett mesteri diplomát.

Viorica Dăncilă 1989 és 1997 között a videlei ipari líceumban tanított és közben, 1988 és 2009 között mérnök volt a Petrom Rt. videlei kirendeltségén.

1996 óta tagja a PSD-nek. Videlen helyi tanácsos volt, majd megyei tanácsos Teleorman megyében és két európai parlamenti képviselői mandátumot nyert, a PSD EP-küldöttségének vezetője volt és a mezőgazdasági és vidékfejlesztési bizottság alelnöke. Dăncilă díjat kapott Románia Európai Unióban való népszerűsítésére tett erőfeszítéseiért, 2017-ben az év EP-képviselője címre jelölték „A nők jogai és esélyegyenlőség”, illetve „Kutatás és innováció” kategóriában, 2015-ben pedig a „Mezőgazdaság és vidékfejlesztés” kategóriában. 2018. január 16-án a PSD országos végrehajtó bizottsága kormányfőnek jelölte. Klaus Iohannis államelnök elfogadta a jelölést és aláírta kinevezését, ezzel Viorica Dăncilă Románia első női kormányfője lett.

Viorica Dăncilă házas és van egy gyereke, akit 29 évvel ezelőtt fogadott örökbe.

Kicsoda Klaus Iohannis?

Klaus Iohannis 60 éves, Nagyszebenben született erdélyi szász családban. Szülei, Susanne és Gustav Heinz Johannis 1992-ben, nyugdíjasokként vándoroltak ki  Németországba, ahol a bajorországi Würzburgban telepedtek le.

Klaus Werner Iohannis a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem végzett, fizika szakon. Több évig fizikatanár volt, majd a Szeben Megyei Tanfelügyelőség főtanfelügyelője, Nagyszeben polgármestere.

1990-ben csatlakozott a Romániai Német Demokrata Fórumhoz (FDGR), később a szervezet elnöke lett. A FDGR színeiben 4 mandátumot nyert Nagyszeben polgármestereként. 2013. február 20-án Crin Antonescu meghívására beiratkozott a Nemzeti Liberális Pártba. 2014. június 28-án a PNL elnökévé választották. Iohannis 2014 novemberében lett Románia elnöke.

Klaus Iohannisnak zavaros az anyagi helyzete a tulajdonában levő több ház miatt, amelyek esetében felmerült a gyanú a megszerzésük módját illetően. 2015 novemberében Iohannis elveszített a bíróságon egy házat Nagyszeben központjában.

Klaus Iohannis házas, gyereke nincs.

Add comment