19,5 millió eurós szerződés a kolozsvári utcai takarításra

Kolozsvár polgármesteri hivatala kiírta a közbeszerzési eljárást az utcai takarítás és hóeltakarítás szolgáltatásának delegálására a város első szektorában. Ebben a szektorban jelenleg a Rosal végzi a szolgáltatást. A polgármesteri hivatal tesz még egy próbálkozást ebben a szektorban, miután a 2. szektorban a Brantner nyerte meg a szolgáltatást.

A közbeszerzési kiírás az első szektort érinti, amely a következő lakónegyedeket foglalja magába: Monostor, Hajnal, Nyárfasor, Kerekdomb, Gruia, Grigorescu és részben a város központja. Az első szektor 350 utcát és a hozzájuk tartozó járdákat foglalja magába.

Nyolc évig, 2005. és 2013. között a Rosalnak volt koncessziós szerződése a szolgáltatásra, azóta pedig egy keretszerződés keretében nyújtja ezt a szolgáltatást. Az önkormányzat hét éven keresztül próbált kiírni egy közbeszerzési eljárást, de csak 2016-ban sikerült átadnia a szolgáltatást a második szektorban.

A most kiírt eljárásra 5 évre köthető szerződés.

A szerződés értéke 91.715.029.46 lej, azaz 19,5 millió euró. Mivel ilyen magas az értéke, az érdeklődés is nagyon nagy. Tizenöt év után először most esetleg már egy másik cég fogja összeszedni a szemetet a városban, főleg, hogy úgy tűnik, a Rosalt egyre inkább meghaladja ez a helyzet és a RADP kérte, hogy jelentse fizetésképtelenségét. Az sem kizárt, hogy a RADP is részt vesz a liciten, főleg, hogy az Integrált Hulladékkezelő Központ befejezését célzó szerződést is megkapta.

A közbeszerzési eljárást megnyerő vállalatnak a következő szolgáltatásokat kell majd elvégeznie: gépi és kézi utca- és járdaseprés, járda- és útmosás, útpermetezés, takarítás, az ereszcsatornák tisztítása, a graffitik lemosása a falakról, stb. Ami a hóeltakarítást illeti, a szolgáltatónak biztosítania kell a hó és jég eltakarítását és elszállítását, hóekézést, az utak csúszásgátlóval való felszórását, a szennyvízcsatorna-fedelek hótól és jégtől való megtakarítását.

A Rosal és a Brantner 2005 óta foglalkozik a hulladékbegyűjtéssel és hóeltakarítással Kolozsváron

2005. október 14-e óta a Rosal Grup biztosítja eme szolgáltatásokat a város 1-es zónájában, illetve a Brantner a 2-es zónában.

A szolgálatokat első körben 8 évre koncesszionálta a városháza, és azóta több alkalommal meghosszabbította a két céggel folytatott tárgyalások nyomán, anélkül, hogy a tárgyalásokra eljárást írt volna ki.

„Tekintve, hogy sürgősen lépni kellett a szolgáltatás folytatása érdekében, a tárgyalási eljárást választottuk, amelyhez nem szükséges az előzetes részvételi kiírás” – állt a városháza indoklásában.

Boc 2013 óta „próbál” közbeszerzési eljárást kiírni a hulladék begyűjtési és takarítási szolgáltatásokra

Kolozsvár polgármesteri hivatala 2005-ben nyitott közbeszerzési eljárás nyomán adta koncesszióba az úttakarítási és hóeltakarítási szolgáltatásokat. 2013-ig a Rosal biztosította a szolgáltatást az 1-es zónában és a Brantner Veres a 2-es zónában.

2013-ban, a szerződés lejárta után írták ki az első körbeszerzési eljárást, hogy más vállalatokra bízhassák a szolgáltatások biztosítását a következő 8 évben, azonban óvások és perek jelentek meg, így 2013 és 2016 között három versenytárgyalást szervezett az önkormányzat. Egyik esetében sem tudtak azonban nyertest kihirdetni. Mindeme időszakban a Rosal és a Brantner folytatta tevékenységét a több ízben meghosszabbított szerződések alapján. 

2016 decemberében a 2-es zónára érvényes szerződést, amely 2024-ig érvényes, a Brantnernek utalták ki. Az 1-es zóna továbbra is a Rosal menedzselése alatt maradt a periódikusan meghosszabbított szerződések alapján. 2018 januárjában közvetlen tárgyalás útján kiutalták újra a szerződést a Rosalnak is.

Add comment